Κρούσματα σήμερα 19/11: H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και η άρση της καραντίνας

Μοιραστείτε το:

Μεγάλη αγωνία για τη σημερινή (19/11) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Μετά τα χθεσινά κρούσματα, τα οποία ανήλθαν στα 3.209. Ωστόσο, εκτός από τα κρούσματα, και ο αριθμός των διασωληνωμένων (480) αλλά και νεκρών (60) ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.

Όπως είναι λογικό, άπαντες αναμένουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και κυρίως να πάρει «ανάσα» το σύστημα Υγείας, καθώς όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής»

Αυτό είναι το σχέδιο για την άρση της καραντίνας – Όλες οι πιθανές ημερομηνίες 

Για την άρση του lockdown μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει κοντά στις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σημείωσε ότι η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά και υπογράμμισε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και τέλος η εστίαση. Ωστόσο, άφησε, ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες δραστηριότητες να μην ανοίξουν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το τρόπο που θα μπει τέλος στην καραντίνα. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένος παρά τα αυστηρά μέτρα.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η άρση του lockdown θα γίνει σε τρεις φάσεις:

  • πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο
  • θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και
  • τελευταία η εστίαση

Σε αυτή τη φάση και εφόσον δεν υπάρχει ακόμα μείωση στα κρούσματα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την σταδιακή άρση του lockdown περίπου στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία είναι οι μικροί μαθητές. Μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν κάποια καταστήματα, ενώ το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει περίπου στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι.

Χριστούγεννα σε χωριά και εξοχικά

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η αποστολή των sms και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή, η αποστολή sms στο 13033 αναμένεται να σταματήσει όταν θα ανοίξει η εστίαση.

Ακόμα δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το δημοσίευμα αναφέρει: «Αυτή την ώρα δεν είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί, και το ισχυρότερο σενάριο είναι να κάνουμε Χριστούγεννα στον νομό μας, διαφορετικά θεωρείται βέβαιο πως ο συνωστισμός στα χωριά και στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς θα εκτοξεύσει τα κρούσματα αμέσως μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια».

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Εξαδάκτυλος: «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ»

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα ανέφερε «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής».

Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και στη «μάχη» που δίνει καθημερινά το ιατρικό προσωπικό. Όπως είπε για τη Θεσσαλονίκη που ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε».

Σημείωσε πως είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να σταματήσει η ροή ασθενών, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό εξήγησε ότι είναι λογικό να νοσούν, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους. Παράλληλα, απήθυνε κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι.

Τέλος, πρόσθεσε πως αρκετοί οικογενειακοί γιατροί έχουν ήδη βοηθήσει από τον Μάρτιο την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ