Κορονοϊός Λάρισα: «Ασθενής μου ζήτησε να αποχαιρετήσει τους δικούς του», λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ [vid]

Μοιραστείτε το:

Με τρεμάμενη φωνή περιέγραψε ο διευθυντής της ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου της Λάρισας, Απόστολος Κομνός τα όσα έγιναν με 80χρονο ασθενή με κορονοϊό που δεν επιθυμούσε να διασωληνωθεί. «Μου ζήτησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του για να τους αποχαιρετήσει», είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Κομνός, στην εκπομπή LIVE NEWS, του Mega. «Τους αποχαιρέτησε έναν έναν με βιντεοκλήση», πρόσθεσε.

«Ευτυχώς ακόμα δεν χάθηκε και ελπίζουμε να μην χαθεί», είπε ο ίδιος. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.

Να σημειωθεί ότι η Λάρισα είναι πολύ κοντά στο να γίνει Θεσσαλονίκη με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν τους ασθενείς τους στην ζωή. Το γενικό νοσοκομείο της περιοχής έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο για Covid-19 περιστατικά, αφού δε νοσηλεύει και δεν εξετάζει άλλα περιστατικά, τα οποία διοχετεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, με τους γιατρούς να δημιουργούν απλές κλίνες σε ΜΕΘ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη εισαγωγή ασθενών. «Το νοσοκομείο έχει διαθέσει 123 κλίνες για περιστατικά Covid-19 και 24 κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Θα λειτουργήσουμε με τη βοήθεια των συναδέλφων μας που θα μας συνδράμουν, άλλες 5 κλίνες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και στη Λαμία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν άλλες 5 κλίνες. Από τα άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχει φως», τόνισε ο κ. Κομνός. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα διατεθούν συνολικά 176 κλίνες για ασθενείς Covid-19, την ώρα που οι ιστορίες ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση συγκινούν.

«Μανούλα μου γίνε γρήγορα καλά» – Συγκινητικό μήνυμα έξω από το Νοσοκομείο Λάρισας

Συγκίνηση σκόρπισε η κίνηση ενός γιου για τη μητέρα του, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μην μπορώντας να βρεθεί στο πλάι της αυτές τις δύσκολες ώρες, προσπάθησε να βρει τρόπο για να τη στηρίξει, έστω και έξω από το νοσοκομείο. Γι’ αυτό, ανάρτησε ένα πανό με το οποίο της ζήτησε να νικήσει τη μάχη.

«Μαμά είμαι εδώ κοντά σου. Σε παρακαλώ να νικήσεις στη μάχη της ζωής σου. Γίνε γρήγορα καλά μανούλα μου. Σ’ αγαπώ πολύ» έγραφε το πανό.

«Δεν υπάρχει κρεβάτι στη Λάρισα – Έχουν γεμίσει όλα»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης. Ο καθηγητής περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη».

«Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούργιες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κορονοϊού», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Mega.

Σχολιάζοντας τις ουρές που είχαν σχηματιστεί το πρωί της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020 έξω από το ΑΧΕΠΑ από πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test, ο ίδιος είπε ότι «Εδώ δεν γίνονται τεστ έξω από το νοσοκομείο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κορονοϊό. Όλα τα άλλα περιστατικά έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς. Προσπαθούμε να στρατολογήσουμε και νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες για να μπουν στην προσπάθεια. Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ».

Μιλώντας για το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «Δεν υπάρχει κρεβάτι. Έχουν γεμίσει όλα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διακομιδές ασθενών προς Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα. Έχω την αίσθηση ότι και εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια κορύφωση τις επόμενες ημέρες και σιγά – σιγά ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε μια μείωση».

«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινήθηκαν. Με αναπνευστήρες προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην τους αφήσουμε να χαθούν, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εμείς έχουμε τμήμα λοιμωδών με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Όλα αυτά τα κάνουμε, και αισθάνομαι σήμερα το πρωί, από τις 9 η ώρα που ξεκίνησε η εφημερία, ότι μπαίνουμε σε μια μάχη και πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτά τα όπλα», συνέχισε ο ίδιος.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ