Κορονοϊός κρούσματα: Αυτή είναι η ηλικία των ασθενών που νοσούν [vid]

Μοιραστείτε το:

Τουλάχιστον 400 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί μέχρι την Δευτέρα εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο Covid-19. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο Κυριακής χωρίς πολλά τεστ.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η διάδοση του ιού ανά ηλικιακή ομάδα. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας πως «έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες» αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Ανέφερε πως «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39». «Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown».

Τόνισε πως για την αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 40-65 «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση», στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «πιθανώς να οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Σύψας: Μόνο ισχυρό όπλο ο εγκλεισμός – Κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο που έχουμε και κάλεσε να προετοιμαστούμε για κυλιόμενα lockdown, μέχρι την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται βρίσκονται θετικοί το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Μάλιστα, όπως είπε μιλώντας στον Σκάι, σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ