Κορονοϊός Παγώνη: «Εκτόξευση του δείκτη Rt – Ανοιχτή η παράταση του lockdown»

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και αυτή η εβδομάδα που ξεκινά για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου Covid-19, ένας αριθμός πρωτόγνωρος, που μεταφράζεται σε 3 νεκρούς ανά ώρα το προηγούμενο 24ωρο. Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με τους διασωληνωμένους στην Ελλάδα να αγγίζουν πλέον τους 400 (392 διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ).

Το πιο ανησυχητικό είναι πάντως, όπως είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, ότι ο δείκτης Rt, ο δείκτης που δείχνει το πόσο πολύ μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, έχει ξεπεράσει το 1 και πάει προς το 2. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις, αλλά όχι ακόμα στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο, 21 Νοεμβρίου καθώς θα έχουν περάσει 15 μέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων και του lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σταθεροποίηση αυτή, εκτίμησε η κ. Παγώνη, θα πρέπει να συνεχιστεί για τρεις με τέσσερις ημέρες και το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown έχει ανακοινωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, πάντως, κανείς δεν αποκλείει ότι θα παραταθεί εν μέσω και της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid. Θα πρέπει όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών. Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, οι πολλοί θάνατοι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία. «Σχεδόν 3.000 πολίτες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86318 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*