Κορονοϊός Μαγιορκίνης: LIVE οι ανακοινώσεις για την πανδημία [vid]

Μοιραστείτε το:

Σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 2.198 νέων κρουσμάτων, 59 νεκρών και 400 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Να σημειωθεί ότι απουσιάζει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης, με ομολόγους του της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU). Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

«Η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη»

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ: Μόλις 10 κενές κλίνες στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης με την πληρότητα ανά περιοχή

Το 5% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Θεσσαλονίκη είναι αυτή την ώρα κενές σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στην Αττική είναι κενές το 30% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 ενώ στην επικράτεια το 21%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%). Σχετικά με τις ΜΕΘ-COVID 19 αυτές είναι σήμερα 588, εκ των οποίων 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Οι κλίνες COVID-19

Επιπλέον, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.629. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.527 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 578 (από τις 1.162 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 253 (από τις 476 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 812 (από τις 1.099 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.108 (από τις 1.410 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 373 (από τις 501 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 233 (από τις 578 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 51 (από τις 233 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 119 (από τις 170 διαθέσιμες κλίνες)

Έκκληση γιατρών «Παπανικολάου»: Μη μας στέλνετε άλλους ασθενείς με κορονοϊό

Καλυμμένες στο 100% είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – 43 στον αριθμό – για ασθενείς Covid στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, οι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου που εμπλέκονται στη διαχείριση και νοσηλεία ασθενών Covid. Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, με το Εργασιακό Σωματείο.

Τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία, προτείνουν να ανακοινωθεί άμεσα ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το νοσοκομείο μας δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid», επισημαίνεται. Υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η «νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του».

Σημειώνεται ακόμη ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, ότι η συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών στις εφημερίες είναι μηδαμινή, όπως σημειώνεται και αφορά μόνο μη Covid ασθενείς και ότι η εκπαίδευση των ειδικευομένων, είναι πλέον ανύπαρκτη.

Οι διευθυντές των κλινικών προτείνουν άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές, δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διευθυντές των Κλινικών ΩΡΛ Άγγελος Νικολάου, Πνευμονολογικής Αδαμάντιος Χλώρος, Αναισθησιολογικής Δώρα Αστέρη, Πνευμονολογικής Εύα Σερασλή, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Β΄ Χειρουργικής Βασίλειος Πενόπουλος, Πλαστικής Χειρουργικής Σοφία Παπαδοπούλου και Αγγειοχειρουργικής Άγγελος Μεγαλόπουλος, Γαστρεντερολογικής Τάσος Ηλίας, Οφθαλμολογικής Ελιε Φαντέλ, Νευροχειρουργικής Χρήστος Γρηγοριάδης.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζούμε

Μιλώντας εξάλλου στις 13 Νοεμβρίου 2020, στο OPEN TV, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είχε πει: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που ζούμε». Σημείωσε πως μπαίνουν σε έκρυθμες καταστάσεις αναφορικά με τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις ασθενών κορονοϊού. Πρόσθεσε, δε,  πως οι ΜΕΘ λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό.

Ο κ. Καπραβέλος ευχήθηκε να προλάβει η Αθήνα και να μη ζήσει όσα ζει η Θεσσαλονίκη. «Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις»

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να μην γονατίσουμε. Ό,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Έχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ