Αυστρία κορονοϊός: Μαζικά τεστ για όλους τους πολίτες

Πριν την έναρξη ισχύος του δεύτερου lockdown στην Αυστρία, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς προανήγγειλε την διενέργεια μαζικών τεστ, με την λήξη ισχύος του, την 7η Δεκεμβρίου, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, «όπου, με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικοί μολυσμένοι».

Πρόθεση είναι, «να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν τα Χριστούγεννα το όργανο των μαζικών τεστ», και τα αντίστοιχα βήματα για την λογιστική διαδικασία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Προς το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τον πληθυσμό για τα σχεδιαζόμενα μαζικά τεστ, που αρχικά θα γίνουν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο, σημείωσε. Η ερώτηση ως προς τον «στόχο» των νέων περιοριστικών μέτρων (που σχετίζεται με νέες μολύνσεις) είναι δύσκολο να απαντηθεί, παρατήρησε ο καγκελάριος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από τον οποίο θα εξαρτηθούν τα βήματα ανοίγματος.

«Στο πρώτο lockdown, οι νέες μολύνσεις περιορίστηκαν κάτω των 50, και ένας μέσος όρος επτά ημερών με 50 μολύνσεις ημερησίως (σ.σ. σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάνω από το 500) θα ήταν ένας τέλειος αριθμός», τόνισε, ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί τώρα τον χειμώνα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση), τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δεν μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί. Ερωτηθείς ως προς την έρευνα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σε ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου μόνον 40 στους 10.000 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ο καγκελάριος παρατήρησε ότι κάνοντας κανείς αναγωγή φτάνει σε χιλιάδες, και άρα τα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μόλυνσης.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown, «αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο ερώτημα εάν τα μέτρα ήλθαν πολύ αργά, παρατήρησε ότι, ο ίδιος, ως καγκελάριος, δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Όπως είπε, ήταν πάντα υπέρ της πρόωρης δράσης, αλλά δεν υπήρχε προθυμία κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, ούτε και ο πληθυσμός, πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ακόμη έτοιμος να συμμετάσχει.

Ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε ότι ακολουθούν τώρα δύσκολες εβδομάδες, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το lockdown, θα επιδράσει τώρα, «μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα, και θέλουμε να κατεβούμε γρήγορα από το σκληρό βήμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το ό,τι μετά από οκτώ ή εννέα μήνες με τον κορονοϊό υπάρχει μια «κόπωση» στον πληθυσμό είναι, σύμφωνα με το Σεμπάστιαν Κουρτς, «απόλυτα σαφές», αυτή η «κόπωση» δεν είναι αυστριακό φαινόμενο, υπάρχει και σε όλες τις άλλες χώρες, και «εάν συμμετέχουν όλοι, μπορούμε να μειώσουμε τις μολύνσεις, άλλες χώρες θα μπορούσαν πιθανώς να προχωρήσουν σε ημι-lockdown ή σε μερικό lockdown, αλλά αυτό δεν το θέλουμε».

Ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, δεν βλέπει παραλείψεις στο παρελθόν, «το δεύτερο κύμα δεν μας εξέπληξε», το «σχετικά κανονικό καλοκαίρι» δεν ήταν «λάθος», και «Δόξα τω Θεώ», δεν υπήρχαν περικοπές εκείνη την εποχή, λόγω και του τουρισμού, ένα lockdown διαρκείας θα είχε προξενήσει «τεράστιες ζημίες κοινωνικά και οικονομικά», ενώ, ορισμένες εξελίξεις στον ιό απλά δεν είναι προβλέψιμες.

Austrian Chancellor Sebastian Kurz addresses a press conference at the Chancellery in Vienna on November 3, 2020, one day after a shooting at multiple locations across central Vienna. – A huge manhunt was under way after gunmen opened fire at multiple locations across central Vienna in the evening of November 2, 2020, killing at least four people in what Austrian Chancellor Sebastian Kurz described as a “repulsive terror attack”. (Photo by Joe Klamar / AFP) (Photo by JOE KLAMAR/AFP via Getty Images)

«Χωρίς το δεύτερο lockdown, οι ζημίες στην Οικονομία θα ήταν μεγαλύτερες»

Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις, το δεύτερο lockdown θα προκαλέσει και πάλι σημαντικές ζημίες στην αυστριακή οικονομία, και παρόλο που οι ακριβείς συνέπειες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Μάρτιν Κόχερ εκτιμά ότι το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου ένα έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα, ωστόσο, κατά την άποψή του, «χωρίς lockdown η ζημιά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

«Οι εναλλακτικές είναι χειρότερες από αυτά που συμβαίνουν τώρα», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας, ότι, «ευτυχώς η κυβέρνηση έχει ακόμη περιθώριο στον προϋπολογισμό για περαιτέρω μέτρα, καθώς για τις έως τώρα ενισχύσεις λόγω κορονοϊού, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό περισσότερα από όσα εκταμιεύτηκαν», εάν όμως, στην πορεία της κρίσης, υπάρξουν περαιτέρω lockdown, τότε αυτό θα αποβεί «πάρα πολύ δύσκολο» για τον προϋπολογισμό.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών εκτιμά ότι η ζημιά από το δεύτερο lockdown θα είναι συνολικά μικρότερη από εκείνη την περασμένη άνοιξη, όταν ανερχόταν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, και, καθώς τώρα δεν θα υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή και στις οικοδομικές κατασκευές, το κόστος από το lockdown του Νοεμβρίου θα είναι χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο των σχολείων συνδέεται επίσης με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, καθώς το κόστος είναι υψηλό τόσο για μαθητές όσο και για γονείς, με τους γονείς να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως δυσκολίες στον συνδυασμό επαγγέλματος και φροντίδας των παιδιών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας στην Αυστρία. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλύψουν πλήρως το εκπαιδευτικό τους έλλειμμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τις ευκαιρίες αποφοίτησης και σταδιοδρομίας τους, επισημαίνει ο Μάρτιν Κόχερ.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να αναμένουν χαμηλό εισόδημα, αλλά «προφανώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή, και πιθανώς το όφελος του lockdown – από την σκοπιά της μόλυνσης – είναι τόσο υψηλό που υπερισχύει του κόστους», αναφέρει συμπερασματικά στις δηλώσεις του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86552 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*