Απαγόρευση συναθροίσεων Πολυτεχνείο Στέλιος Πέτσας: Επιμένει η κυβέρνηση – Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Μοιραστείτε το:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε μία πρώτη αντίδραση, μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων αλλά και της Δικαιοσύνης, ασκεί κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρει ο κ. Πέτσας: “Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων”.

“Ότι ο ιος κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μονο στοχο έχουν τη διαφύλαξη της δημοσιας υγειας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς” λέει και προσθέτει ότι “όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία”.

“Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορονοιό“, υπογραμμίζει και καταλήγει “Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρους και νοσηλευτες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές”.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσίευσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Είναι υποκριτικό μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση να θυμάται την προστασία της ζωής μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως είναι υποκριτικό να μιλάνε για το Πολυτεχνείο όσοι έχουν στις τάξεις τους στελέχη που έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στην άρνηση των θυμάτων της εξέγερσης. (…) Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (…) Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία“.

Με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι…

Posted by Alexis Tsipras on Sunday, November 15, 2020

 Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ: Οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη

To ΚΚΕ αναφέρει: “Η απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα ‘καθ’ άπασαν την επικράτειαν’, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων”.

Διαβάστε και την ανακοίνωση της ΚΝΕ

“Ολομέτωπη επίθεση στη Δημοκρατία”

“Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα“, τονίζει το ΜέΡΑ 25.

Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού…

Posted by ΜέΡΑ25 on Sunday, November 15, 2020

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η απόφαση, να ανακληθεί άμεσα

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητεί άμεση ανάκληση της απόφασης, που φέρει την υπογραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τονίζουν: “Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί“.

Η ανακοίνωση

Αναφέρει η ανακοίνωση των υψηλόβαθμων δικαστικών: “Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ