Το Ισραήλ “εκτέλεσε τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα στο Ιράν” – Είχε οργανώσει “χτύπημα” με 224 νεκρούς σε πρεσβείες των ΗΠΑ [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Ο Αμπντουλά Αχμέντ Αμντουλά ή Αμπού Μωχάμεντ Αλ Μάσρι, όπως ήταν το πολεμικό του όνομα, ήταν 58 ετών και φέρεται να εκτελέστηκε από ισραηλινούς πράκτορες σε δρόμο προαστίου της Τεχεράνης, μαζί με την κόρη του, Μίριαμ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο ισραηλινών εκτελεστών που κινούνταν με μοτοσικλέτα στους δρόμους της Τεχεράνης πριν από τρεις μήνες και πλέον. Την εκτέλεση φέρεται να πραγματοποίησαν ισραηλινοί πράκτορες με εντολή των ΗΠΑ. Ο Αλ Μάσρι, ήταν στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και “καθοδηγητής” του γιου του, Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του – επίσης θύμα της επίθεσης. Ήταν ο επόμενος στη διαδοχή για την αρχηγία της Αλ Κάιντα, μετά τον τωρινό αρχηγό της οργάνωσης, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

Ήταν στην λίστα καταζητούμενων των ΗΠΑ, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, με 224 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, το 1998. Το FBΙ προσέφερε αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες, που θα οδηγούσαν στην σύλληψή του.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως βρισκόταν “κρατούμενος” στο Ιράν από το 2003, αλλά ζούσε σε ένα καθεστώς σχεδόν ελευθερίας, στην περιοχή Πασνταράν, ένα ακριβό προάστιο της Τεχεράνης, από το 2015 και μετά.

Το Ιράν αρνείται ότι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα βρισκόταν στη χώρα, ενώ τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως δολοφονήθηκε ένας καθηγητής Ιστορίας από τον Λίβανο μαζί με την κόρη του, 27 ετών. ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στους “Φρουρούς της Επανάστασης” μετέδωσαν πως ήταν μέλος της Χεζμπολά.

Κάτω: Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν

Ιράν: Καμία παρουσία τρομοκρατών της Αλ Κάιντα

Η ιρανική διπλωματία, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα δολοφονήθηκε την 7η Αυγούστου. Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία παρουσία “τρομοκρατών της αλ Κάιντα” στην επικράτεια του σιιτικού Ιράν. Κατά καιρούς, οι εχθροί της χώρας, η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, προσπαθούν να συνδέσουν το Ιράν με τέτοιες οργανώσεις, διασπείροντας ψεύδη, διαρρέοντας κατασκευασμένες ειδήσεις σε μέσα ενημέρωσης, για να αποποιούνται τις ευθύνες τους ως προς τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, τονίζεται σε δελτίο Τύπου.

Την επέτειο των επιθέσεων

Η δολοφονία έγινε την 7η Αυγούστου, δηλαδή την επέτειο των επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 1998 εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 5.000 άλλοι.

Οι επιθέσεις στις πρεσβείες

Διαβάστε το δημοσίευμα των NYT

 Με πληροφορίες από NYT και ΑΜΠΕ 

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ