Πολυτεχνείο: Ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη

Μοιραστείτε το:

Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν και οι 91 συλληφθέντες, μετά από επέμβαση της αστυνομίας χτες στο Πολυτεχνείο και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, αφού σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής  και επιβλήθηκαν σε όλους πρόστιμα των 300 ευρώ για Covid-19.

Oπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, σε βάρος των 66 που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο, σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και ψευδή κατάθεση . Για τους 25 που συνελήφθησαν στην Πολυτεχνειούπολη, δικογραφία σχηματίστηκε αντίστοιχα για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, εμπρησμό και προσβολή συμβόλων  φθορά ξένης περιουσίας καθώς σύμφωνα με την αστυνομία προξένησαν φθορές στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, κάτι που αμφισβητούν φοιτητικοί σύλλογοι,  και ψευδή κατάθεση καθώς δεν δέχτηκαν να δώσουν αποτυπώματα.    Η δικογραφία θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί για τις διώξεις και θα ορίσει τακτική δικάσιμο.

Η επέβαση της αστυνομίας στο πολυτεχνείο

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Εξαρχείων με αστυνομικές δυνάμεις να κυνηγούν όσους ήταν συγκεντρωμένοι εκεί αλλά και στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ προχώρησαν σε 4 προσαγωγές, στην επιβολή προστίμου σε 9 άτομα για μη χρήση μάσκας και σε εκκένωση της Πλατείας Εξαρχείων. Η ένταση ξεκίνησε να επικρατεί από το απόγευμα, όταν έληξε η συγκέντρωση και η πορεία αλληλεγγύης, που πραγματοποίησαν περίπου 200 άτομα για τους προσαχθέντες από την κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Σε φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ, Ν. Χριστοφάκη, φαίνονται προσαγωγές ατόμων που βρισκόντουσαν μέσα σε μαγαζιά. «Οι άνδρες της ομάδας Δράση βγάζουν κόσμο από το εσωτερικό καταστήματος στα Εξάρχεια, ένας άνθρωπος με τον σκύλο του στα χέρια και ένας με το ποδήλατό του δίνουν εξηγήσεις στους αστυνομικούς πριν προσαχθούν από εκείνους» αναφέρουν ρεπόρτερ του zougla.gr, που ήταν στο σημείο/

Πορεία στα Εξάρχεια μετά τις προσαγωγές στο Πολυτεχνείο

Πορεία στα Εξάρχεια πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Παρασκευής (13/11), άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Eξαρχείων, μετά τις προσαγωγές στο Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί καθήλωσαν τους συγκεντρωμένους στο έδαφος και προχώρησαν στην προσαγωγή τους, οδηγώντας τους σε κλούβα που βρισκόταν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στον χώρο του Πολυτεχνείου είχαν εισέλθει δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς είχαν συγκεντρωθεί από χτες δεκάδες άτομα με στόχο, όπως υποστήριξαν, να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της 17 Νοεμβρίου.

Αστυνομικοί έκοψαν τα λουκέτα και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 40-50 αντιεξουσιαστές που είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο. Συνολικά προχώρησαν σε 92 προσαγωγές ατόμων κατά την ταυτόχρονη επιχείρησή της στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου και στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει στο Πολυτεχνείο και οι 24 στην Πολυτεχνειούπολη. Τα 92 άτομα οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε λίγο πριν τις 15:30 σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να εκκενωθεί από καταληψίες. Αστυνομικοί έκοψαν τα λουκέτα από την είσοδο στην οδό Στουρνάρη και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 40-50 αντιεξουσιαστές που είχαν μπει μέσα στο Ίδρυμα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ συγκέντρωσαν τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μέσα στο Πολυτεχνείο στο προαύλιο και τους έβγαζαν σταδιακά από την πλευρά της οδού Στουρνάρη, προκειμένου να τους βάλουν σε κλούβες για να τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο.

Με την ολοκλήρωση της εκκένωσης, σφραγίστηκαν και οι τρεις πύλες του Πολυτεχνείου σε Στουρνάρη, Τοσίτσα και Πατησίων και 24 ώρες το 24ωρο θα βρίσκονται εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, όταν μια ομάδα περίπου 40 ατόμων εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και έκανε σύσκεψη στο κεντρικό αμφιθέατρο, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση. Σκοπός τους, όπως ανέφεραν σε κείμενό τους στο indymedia, ήταν να μείνει το Πολυτεχνείο ανοιχτό, να γίνει κανονικά ο τριήμερος εορτασμός και η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Μάλιστα, έγινε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων τόσο στο εσωτερικό του Ιδρύματος, όσο και στην πύλη της οδού Στουρνάρη, αλλά λόγω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας, απετράπη η συγκέντρωση.

Ηχητικό μέσα από το Πολυτεχνείο

Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, ενώ σε σύσκεψη στο υπουργείο αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική για να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα βρίσκονται παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ