Πεδίο Βολής Κρήτης Patriot: Άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Γερμανίας Ολλανδίας για 3 εβδομάδες στην Κρήτη

Μοιραστείτε το:

Στην άσκηση συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, πληροφορίες από τις οποίες μεταδίδουν ΜΜΕ, η άσκηση θα κρατήσει τρεις εβδομάδες και θα αφορά αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Patriot.

Στόχος είναι να πιστοποιηθεί η εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων συστημάτων. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ενώ μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου θα εκτελεστούν βολές. Σύμφωνα με πληροφορίες το στρατιωτικό προσωπικό από το εξωτερικό βρίσκεται ήδη στην Κρήτη. Την ευθύνη για την άσκηση έχει το ΓΕΕΘΑ.

Φωτογραφία από άσκηση με Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης

Σημειώνεται πως – σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΠΒΚ- βολές αντιαεροπορικών συστημάτων, έγιναν από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης και τις παρακολούθησαν έλληνες και ξένοι αξιωματικοί, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα τους.

Φωτογραφίες του ΓΕΕΘΑ από ασκήσεις του 2008

Το Πεδίο Βολής Κρήτης

Το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι ένα πολυεθνές κέντρο εκπαίδευσης το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1964 με τη υπογραφή της “Πολυμερούς Συμφωνίας” από 8 χώρες. Σήμερα, τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες καλούνται Χώρες – Χρήστες, αποτελούν ακόμη μέρη της παραπάνω συμφωνίας και χρησιμοποιούν το Πεδίο Βολής σε μόνιμη βάση. Αποστολή του είναι να παρέχει ασφαλείς συνθήκες για την εκτέλεση βολών καθώς και να φιλοξενεί διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Το Ιστορικό

Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60, το ΝΑΤΟ ανέθεσε στην ειδική Συμβουλευτική Ομάδα Αεροναυτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (AGARD) την μελέτη, για την ανεύρεση και οργάνωση ενός πεδίου βολής κατευθυνομένων βλημάτων στην Ευρώπη. Μετά από εκτεταμένη έρευνα και ανάλυση όλων των περιοχών που είχαν προταθεί, επιλέχθηκε τελικά ως καλύτερη τοποθεσία η περιοχή του Ακρωτηρίου στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης, για τους παρακάτω λόγους:

  • Ο προσανατολισμός, η γενική διάταξη και οι διαστάσεις της περιοχής, επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση του μεγίστου βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων.
  • Η ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην περιοχή (αεροδρόμιο και λιμένας της Σούδας) διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο εκτόξευσης.
  • Οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες, επιτρέπουν τη λειτουργία του ολόκληρο το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ