Κουρτς στο Spiegel: Η Μέρκελ δεν θα στηρίξει κυρώσεις στην Τουρκία

Μοιραστείτε το:

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, όσον αφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Υποστηρίζει πως “γνωρίζει καλά” ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν πρόκειται να στηρίξει τέτοιες κυρώσεις. “Ο αυστριακός καγκελάριος θέλει να δει ‘κόκκινες γραμμές‘, παρότι γνωρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα στηρίξει κυρώσεις, κυρίως από φόβο ότι η Τουρκία, όπου ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες, θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τις πύλες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, γράφει το περιοδικό, στο αφιέρωμά του στον Κουρτς.

Ο αυστριακός καγκελάριος δηλώνει: “Πρέπει να δείξουμε στον Ερντογάν ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι”. Τονίζει δε πως “η οικονομική δύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να δείξει τη δύναμή της”. Το Spiegel γράφει πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο αυστριακός καγκελάριος θα επιμείνει ότι η μέχρι τώρα διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα – “στοπ” – προς την Άγκυρα.  Επίσης αναφέρει πως ο Κουρτς θέλει “να σφίξει τα λουριά” στην Τουρκία. “Ο Ερντογάν βάζει φιτιλιές στην περιφέρεια της ΕΕ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Αιγαίο, αν δεν επιβληθούν τώρα κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, τότε πότε; Θέλει τελικά η ΕΕ να την γονατίσουν;”.

Στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος

Το αφιέρωμα του Spiegel στον Σεμπάστιαν Κουρτς είναι σαφώς θετικό προς τον αυστριακό καγκελάριο. Τον αποκαλεί “Ο Ταραξίας” της ΕΕ, τονίζοντας πως “οι οπαδοί του θαυμάζουν την τόλμη του”, ενώ οι αντίπαλοι βλέπουν την “πεισματάρικη πολιτική του” ως απειλή για την συνοχή της ΕΕ.

Το άρθρο ξεκινά με τον δημοσιογράφο να περιγράφει το λιτό γεύμα που πήρε στην καγκελαρία, πριν ξεκινήσουν την συνέντευξη. Η πρώτη φράση του αυστριακού καγκελάριου, ήταν απάντηση στην κριτική, με όρους δανεισμένους από το μποξ: “Το συμπέρασμα πως η Αυστρία τώρα μπορεί να καταφέρνει χτυπήματα πάνω από το ‘βάρος’ της, το θεωρώ μία φιλοφρόνηση”.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως η συνέντευξη γίνεται στον απόηχο της τρομοκρατικής ενέργειας, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. “Από τότε, ο Κουρτς κέρδισε την αλληλεγγύη των εταίρων του στην ΕΕ” αναφέρει το περιοδικό και σημειώνει πως ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνάντηση που είχε με τον Κουρς, δήλωσε πως “πρέπει να υπερασπιστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι οι αιτούντες ασύλου δεν πρέπει να “εκμεταλλεύονται” αυτό το καθεστώς.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ