Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να μην πέσουν στα χέρια των Αζέρων [vid]

Μοιραστείτε το:

Χιλιάδες από την εθνότητα των Αρμενίων εγκαταλείπουν περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που πρόκειται να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της πρόσφατης ειρηνευτικής συμφωνίας. Η αμφισβητούμενη περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων από το 1994.

Μετά την συνθηκολόγηση, η Αρμενία πρέπει να παραχωρήσει τον έλεγχο αρκετών περιοχών έως τις 15 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι Αρμένιοι καταστρέφουν ακόμη και τα σπίτια τους, ώστε κανένας Αζέρος να μην μπορεί να εισέλθει σε αυτά.

To BBC βρέθηκε δίπλα στους Αρμένιους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και να κάψουν τα σπίτια τους και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους.

«Έχτισα αυτό το σπίτι από την αρχή, πώς μπορώ να το αφήσω τώρα;», περιγράφει ένας Αρμένιος στην περιοχή Karvachar. Στα πλάνα φαίνεται να μεταφέρει σε ένα φορτηγό έπιπλα, ντουλάπια και μία τουαλέτα. «Πήρα ο,τιδήποτε μπορούσα και τώρα είμαι έτοιμος να το κάψω. Αν δεν μπορούν να μείνουν τα παιδιά μου σε αυτό το σπίτι, τότε κανένας δε μπορεί να εγκατασταθεί εδώ», συμπληρώνει.

«Ο πόνος μου είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορώ να τον περιγράψω. Έχω επτά παιδιά, αλλά πλέον δεν έχω σπίτι», συμπληρώνει.

H κάμερα του BBC πλησιάζει και έναν στρατιωτικό. Δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει την νέα πραγματικότητα. «Πως είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τα μέρη μας; Αυτός είναι ο τόπος μας. Ήταν δικό μας και θα είναι δικό μας», περιγράφει.

Οι Αρμένιοι κατέχουν αυτήν την περιοχή από το 1993. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Δεν θέλουμε να φύγουμε. Είναι μεγάλη απώλεια για εμάς».

Η συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπεγράφη τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου. Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο χάρτης στην περιοχή μετά τη συμφωνία:

Αρμενία: «Οδυνηρή» συμφωνία

Η δήλωση του Αρμένιου Πρωθυπουργού έγινε με ανάρτηση στο facebook στην οποία ενημέρωνε ότι η συμφωνία θα ετίθετο σε ισχύ στη 1 τα ξημερώματα Τρίτης (τοπική ώρα) δίνοντας τέλος στις αιματηρές εχθροπραξίες των τελευταίων έξι εβδομάδων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Περιγράφοντας ο Αρμένιος πρωθυπουργός την απόφαση ως «ανείπωτα οδυνηρή για εμένα προσωπικά και το λαό μου» εξήγησε ότι ήταν αποτέλεσμα «εις βάθος ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης» με τον αζέρικο στρατό να έχει σημειώσει πλέον σημαντικές επιτυχίες. Επρόκειτο για «την καλύτερη δυνατή λύση στην παρούσα κατάσταση» έγραψε στην ανάρτησή του.

Αζερμπαϊτζάν: Συμφωνία – ορόσημο

Για το Αζερμπαϊτζάν η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο. Η τριμερής συμφωνία αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ. Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ