Δανία μινκ: Αποτελεσματικό το εμβόλιο που δοκιμάζεται σε βιζόν με μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Μοιραστείτε το:

Το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 που αναπτύσσεται στη Δανία, στις πρώτες δοκιμές που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο εντοπίστηκε στα εκτρεφόμενα βιζόν, ανέφερε ένας από τους επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ξεκίνησαν ένα σχέδιο για να θανατώσουν 17 εκατομμύρια βιζόν στη Δανία, με το σκεπτικό ότι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, το αποκαλούμενο Cluster 5, που εντοπίστηκε σε εκτρεφόμενα ζώα και σε ανθρώπους μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα μελλοντικά εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι πρώτες μελέτες για αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος έδειξαν ότι ο ιός έχει μειωμένη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα. Ωστόσο, αντισώματα από κουνέλια τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα πιθανό εμβόλιο, που αναπτύσσεται από το State Serum Institute (SSI) της Δανίας, αντιμετώπισαν με επιτυχία το στέλεχος Cluster 5, σύμφωνα με τον Άντερς Φόμσγκορντ. «Δεν μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε τα αντισώματα των κουνελιών που έχουμε και δούλεψε», είπε ο Φόμσγκορντ, ο επικεφαλής επιστήμονας του SSI, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι DR.

Το υποψήφιο εμβόλιο είναι ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του σε ανθρώπους. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. «Το αν αυτό ισχύει για άλλα εμβόλια ή αν ισχύει για τα ανθρώπινα αντισώματα, δεν το γνωρίζουμε», διευκρίνισε ο Φόμσγκορντ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε σήμερα, σε μια έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου, ότι επί του παρόντος υπάρχει «υψηλή αβεβαιότητα» σχετικά με την πιθανή απειλή από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στα βιζόν, τις μεταλλάξεις του και την επακόλουθη μόλυνση ανθρώπων.

Η Δανία κάνει πίσω στην απόφασή της

Το σχέδιο για τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων βιζόν στη Δανία αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν είχε νομική βάση να διατάξει τη σφαγή όλων των βιζόν, και θα μπορούσε να ζητήσει κάτι σχετικό μόνο για τα εκτροφεία με κρούσματα ή σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων, στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως οι αρχές μπορούν μόνο να διατάξουν τους εκτροφείς να προχωρήσουν στη σφαγή. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε νομική στήριξη στην απόφαση αυτή και ζήτησε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκλήθηκε.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει νομική βάση. Δεν υπήρχε και το μετανιώνω» είπε η ίδια, σύμφωνα με το TV2. Η πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική μετά την απόφαση για τη μαζική σφαγή που θα μπορούσε να εκθρονίσει τη Δανία ως τον μεγαλύτερο παραγωγό γούνας βιζόν στον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία.

Σε επιφυλακή οι αρχές και στην Ελλάδα

Σε επαγρύπνηση είναι και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κρούσματα σε μινκ και σε άλλες σε χώρες της Ευρώπης. Σήμερα Πέμπτη 12-11 εντοπίστηκαν δέκα θετικά κρούσματα σε φάρμες μινκ, έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους rapid tests στην Καστοριά, σημαίνοντας συναγερμό στην τοπική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τοπικό μέσο kozan.gr, κατόπιν προληπτικών ελέγχων προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά
  • Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα
  • Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Αξίζει να επισημανθεί πως, έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από τα μινκ και αναμένονται αποτελέσματα.

Τα εν λόγω rapid tests διενεργήθηκαν έπειτα από θετικό τεστ εκτροφέα γουνοφόρων ζώων στο δήμο Βοϊου, ο οποίος, ωστόσο, παρέμεινε για μέρες αυτοβούλως σε καραντίνα, έπειτα από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ