ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία: Ζητά τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Μοιραστείτε το:

Τροπολογία με θέμα την «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτους υπογράφοντες τους Χάρη Μαμουλάκη και Ανδρέα Ξανθό.

Το πρωί της Τρίτης 10 Οκτωβρίου 2020, η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όλγα Γεροβασίλη είχε προαναγγείλει την κατάθεση της τροπολογίας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φέρει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, πρέπει να γνωρίζουμε τις εισηγήσεις τους».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορονοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Την κατάθεση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία με εγκληματική αδράνεια

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τα Γιάννενα, όπου περιοδεύει σήμερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον τρόπο που αντιμετωπίζει εν μέσω καραντίνας τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

“Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική  διακυβέρνηση γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του  διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την δημόσια Υγεία και για την δημόσια Παιδεία” σημείωσε, τονίζοντας ότι “η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα.  Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής”.

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο με την διοίκηση όσο κυρίως με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων καττηγόρησε την κυβέρνηση και κ. Μητσοτάκη προσωπικά ότι αντιμετώπισε την πανδημία «με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια».

«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ούτε σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρξε καμία προκήρυξη. Είχαμε μονάχα την ενίσχυση σε ότι αφορά σε επικουρικούς γιατρούς», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ντο σημερινό  στελεχιακό δυναμικό να ανταπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε  ότι η κρίση αυτή  πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ως ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ επειδή ακριβώς δεν έχουμε τώρα την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας  να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που, όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αντίθετα τώρα που και  και η ΕΕ μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε  στρατηγική».

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη, διότι έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και στην υγεία. Ήταν στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε και ανέφερε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός μιλούσε απαξιωτικά για τα δημόσια νοσοκομεία και πως πρέπει μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες να γίνουν λειτουργικά.

«Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικο είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία  του ΕΣΥ», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσε συμπαραστάτης του αιτήματός τους για μόνιμες προσλήψεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικά για αυτό, κάλεσε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα «με απόλυτη κατανόηση, αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται την νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινοι πόνο και την αγωνία όλων όσων έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με  κορονοιό».

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων. «Είναι αδιανόητο  σε περιόδους κρίσεων να φεύγει προσωπικό από τα νοσοκομεία».

«Εγώ στην ΔΕΘ μίλησα για την ανάγκη 15.000 νόμιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει  καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων «στο στρατό αλλά όχι στα νοσοκομεία».

«Η παρουσία μας λοιπόν σήμερα εδώ, και σήμερα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έχει αυτό τον χαρακτήρα. Έστω και στο και πέντε η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυτοαποθεώνεται  και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε με την ολιγωρία της, ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας  να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενίσχυσης του ΕΣΥ»,  τόνισε.

Γιατί δεν φέρνει ο κ. Μητσοτάκης τη σύμβαση με τον πάροχο τηλεκπαίδευσης στην Βουλή;

Αναφερόμενος στο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ψεύδονται για τους λόγους που κατέρρευσε το σύστημα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται και να φέρει στην σύμβαση με την εταιρεία  που παρέχει το σύστημα τηλεκπαίδευσης στην Βουλή όπως οφείλει.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Δυστυχώς και εδώ ψεύδεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και όπως είπε εν μέρει πράγματι η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει  το 100% του συστήματος τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της, «αλλά καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη  δεν έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα μόνο πάροχο».

«Ζητούμε λοιπόν, το ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κύριος Μητσοτάκης, όχι η κυρία Κεραμέως. Δεν υπάρχουν ευθύνες στους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να φέρει στην Βουλή την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο  ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση του συστήματος  με αποτέλεσμα να μην γίνεται τηλεκπαίδευση στην χώρα μας», υπογράμμισε.

«Γιατί δεν φέρνει την σύμβαση; Μήπως, γιατί αν φέρει την σύμβαση θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν την δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση  προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια ; Λέω μήπως», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και κάλεσε την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση  να φέρει την σύμβαση στην Βουλή όπως οφείλει. «Η πανδημία δεν σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ