Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Ο γαμπρός του Ερντογάν ήρθε στα χέρια με τον κεντρικό τραπεζίτη [vid]

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Στα χέρια φέρεται να ήρθε ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet και έναν βουλευτή του Iyi Parti, το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ -και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας από το 2015 έως το 2018- προκειμένου ο τελευταίος να τον ενημερώσει για την οικονομία.

Όταν ο Αγκμπάλ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για εξηγήσεις τον γαμπρό του, ο οποίος είχε εξοργιστεί γιατί ήθελε άλλον στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Και όταν βγήκαν από το Προεδρικό Μέγαρο άρχισαν να καβγαδίζουν.

Η αιφνίδια παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών επί δύο χρόνια, προκαλεί αναταράξεις στη γείτονα, την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με πολλούς, ο Ερντογάν προετοίμαζε τον πρώην επιχειρηματία, τον 42χρονο γαμπρό του, ως μελλοντικό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και πιθανώς ως διάδοχό του. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων -που ζήτησαν να μην κατονομαστούν- στο Reuters, ο Αλμπαϊράκ προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αν και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλέστηκε λόγους υγείας.

«Η παραίτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο έβλαψε σοβαρά τόσο τον Ερντογάν, όσο και το κόμμα», είπε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, επικαλούμενος τόσο το περιεχόμενο της ανάρτησης του Αλμπαϊράκ, όσο και το ότι ο Ερντογάν τον προωθούσε με κάποιο πολιτικό κόστος. «Ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στον κ. Μπεράτ, εκνευρίζοντας ακόμη και πολλούς υπουργούς και γραφειοκράτες», είπε, σημειώνοντας ότι ο Αλμπαϊράκ αναμειγνυόταν και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας.

Η αποχώρησή του μπορεί να θέσει σε κίνηση έναν ευρύτερο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και του προσωπικού της προεδρίας, είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον αναλυτή της συμβουλευτικής Τeneo, Βολφγκάνγκο Πίκολι, η εξέλιξη συνιστά «πολιτικό πρόβλημα» για τον Ερντογάν, ο οποίος «ξόδεψε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση του Αλμπαϊράκ εντός του κόμματος.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ