Κικίλιας ενημέρωση LIVE: Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας

Μοιραστείτε το:

Για την κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιτυχίες των ανθρώπων της Υγείας στην καθημερινή προσπάθεια τους να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που προέκυψαν στο ζήτημα του εμβολίου κατά του φονικού ιού.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ» ανέφερε ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικίλιας. Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι.

«Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη»

Διακόσια είκοσι τέσσερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό. Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. «Δεν προσέξαμε στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το εμβόλιο

«Σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε καθεστώς μερικής κανονικότητας», τόνισε ο υπουργός.

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο «ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας. «Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε» τόνισε.

Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα» ανέφερε.

Κοτανίδου: Η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ

Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κυρία Κοτανίδου. Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. «Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».

«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η κ. Κοτανίδου αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά» και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

ΑΧΕΠΑ: Fake news η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και η επιλογή ασθενών

Κατηγορηματικά διαψεύδουν η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο αναπληρωτής καθηγητής Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κυρία Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, τις δηλώσεις του πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΑΧΕΠΑ, κ. Θανάσης Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Συμφώνησε η Κομισιόν με την BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την συμφωνία της Κομισιόν με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τόνισε.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», υπογραμμίζει.

«Μόλις αυτό το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει. Αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Και περισσότερα θα έρθουν. Επειδή πρέπει να έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων με βάση διαφορετικές τεχνολογίες.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Έτοιμο το συμβόλαιο της Ευρώπης με την εταιρεία BioNTech – Πόσες δόσεις θα διατεθούν

«Έτοιμο» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα, η διαπραγμάτευση του συμβολαίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (ενν. στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για την διαδικασία «ώστε να μην χρειάζεται να εκφραστούν διαφορετικές ανησυχίες».

Η BILD αναφέρει ακόμη ότι η παραγγελία αφορά 200 εκατομμύρια εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ο κ. Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.

Τις πληροφορίες της BILD επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο κ. Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω εμβόλιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, επισήμανε, είναι η διανομή του εμβολίου και η συντήρησή στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτείται να παραμείνει.

«Δύο ή τρία εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021»

Ένας επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι «δύο ή τρία» εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021, επιτρέποντας μια πιθανή επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή την άνοιξη.

«Δεν θα εκπλαγώ, εάν καταφέρουμε (να έχουμε) στις αρχές του νέου έτους δύο ή τρία εμβόλια, τα οποία θα μπορούν όλα να διανεμηθούν», δήλωσε ο Τζον Μπελ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα παράσχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους προκειμένου η κατάσταση να αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο φυσιολογική έως την άνοιξη, σε σύγκριση με τώρα», συμπλήρωσε ο επιστήμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 70-80% πιθανότητες το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπελ έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer και τον γερμανικό εταίρο του BioNTech ότι το εμβόλιό τους εναντίον της Covid-19 θα μείωνε κατά 90% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από τον ιό, προκαλώντας ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης ευρείας κλίμακας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα οποία δεν έχουν δοθεί λεπτομερώς στη δημοσιότητα.

Συνολικά, 10 εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πιο προηγμένο στάδιο έρευνας, τη φάση 3, όπου η αποτελεσματικότητά τους μετριέται σε μεγάλη κλίμακα, σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ