Κακοκαιρία Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού

Μοιραστείτε το:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου, Θραψανού του Δήμο Μινώα Πεδιάδας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6-11-2020 και 7-11-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 6 Μαΐου 2021.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

«Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6-11-2020 και 7-11-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 6 Μαΐου 2021».

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Κρήτη

Η σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει το νησί, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2020 έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στην Κρήτη. Δεκάδες παρασύρσεις αυτοκινήτων, πλημμυρισμένα σπίτια σε Γούρνες, Σταλίδα, Γούβες και Ανάληψη στη Χερσόνησο Ηρακλείου.Οι εικόνες που έρχονται  από την Κρήτη είναι εικόνες καταστροφής.

Οκτώ άτομα διασώθηκαν σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στο νομό Ηρακλείου, όπου πολίτες μέσα στα οχήματά τους κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά. Έκκληση να παραμείνουν σε ψηλά σημεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις απηύθυναν οι Αρχές. Το παρακάτω βίντεο αποτυπώνει την κατάσταση στα Μάλια:

Τα πρανή στους επαρχιακούς δρόμους μετατράπηκαν σε καταρράκτες. Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας – Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Ρέθυμνο: Εκκενώνονται σπίτια στον Πλατανιά

Στον Πλατανιά Ρεθύμνου το νερό έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα rethemnonews.gr, παρά το γεγονός ότι αυτή την ώρα δεν βρέχει στο Ρέθυμνο, η κατάσταση στον Πλατανιά Ρεθύμνου κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ποταμός έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα και ήδη η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ καλούν τους πολίτες που βρίσκονται κοντά εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Μυλοπόπταμο, όπου επίσης ο Γεροπόταμος έχει φουσκώσει πάρα πολύ, ενώ για λίγες ώρες λόγω καθίζησης της παλιάς γέφυρας του Περάματος, είχαν αποκοπεί οι ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα, πλημμύρισαν επίσης η επαρχιακή οδός Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη και ο δρόμος Αρμένοι – Ανω Βαλσαμόνερο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr , οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ