Εμβόλιο Pfizer: Αυτοί είναι οι επιστήμονες πίσω από την εταιρεία BioNTech SE [vids]

Μοιραστείτε το:

Καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορονοϊό σε Covid-19, αποδείχθηκε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc και την BioNTech SE. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορoνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένεται να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ μέσα στο μήνα Νοέμβριο. Για την Pfizer γνωρίζουμε ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός Αλβέρτος Μπουρλά. Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρίας στην Ελλάδα. Όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, αυτό που ονειρευόταν ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα και από την άλλη δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη γιατί για εκείνον εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κόσμου.

Τελικά δέχθηκε, με στόχο να καθίσει ένα-δύο χρόνια προκειμένου να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο. «Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα».

Mετά από 30 χρόνια δουλειάς, ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρίας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Αλβέρτος Μπουρλά και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Τι γνωρίζουμε για την BioNTech;

Πίσω από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας βρίσκονται ο Ουγούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρέτσι, ένα παντρεμένο ζευγάρι που έχει αφιερώσει τη ζωή του για να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα από τον καρκίνο. Ο Ουγούρ Σαχίν, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech -όπως αναφέρει το Reuters – είναι γιος ενός Τούρκου μετανάστη που εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία και στα 55 του συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.

Η 53χρονη σύζυγός του Εζλέμ Τουρέτσι είναι συνάδελφο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech και συγκαταλέγεται και εκείνη στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.

O Ουγούρ Σαχίν από παιδί ήθελε να γίνει γιατρός και εργάστηκε με επιμονή για το όνειρό του. Δούλεψε σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ, όπου και συνάντησε την Τουρέτσι στα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό τους πάθος.

«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ από το να είναι απίστευτα ταπεινός και πρόσχαρος» δήλωσε ο Ματίας Κρομάγιερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, της οποίας τα κεφάλαια έχουν στηρίξει τη BioNTech από την ίδρυσή της το 2008. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech συνήθως πηγαίνει σε επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν και φέρει μαζί του το κράνος ποδηλάτου του και ένα σακίδιο.

Η Εζλέμ Τουρέτσι είναι κόρη Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Και όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, ακόμη και την ημέρα του γάμου τους και οι δύο τους αφιέρωσαν χρόνο για δουλειά στο εργαστήριο.

Ουγούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρέτσι εστίασαν στο ανοσοποιητικό σύστημα ως πιθανό σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Η επιχειρηματική τους δράση ξεκίνησε το 2001 όταν ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, αλλά ο Σαχίν – τότε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς – δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και τη διδασκαλία.

Κέρδισαν χρηματοδότηση από τη MIG AG, καθώς και από τους Τόμας και Αντρέας Στρινγκμαν, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενικών φαρμάκων Hexal στη Novartis το 2005.

Η επιχείρησή τους πωλήθηκε στην Ιαπωνική Astellas το 2016 για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα πίσω από την Ganymed, εξάλλου, ήταν ήδη απασχολημένη με την δημιουργία της BioNTech, που ιδρύθηκε το 2008, για να αναζητήσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αυτό περιελάμβανε τον Αγγελιαφόρο RNA (ή mRNA), μια ευέλικτη ουσία-«αγγελιοφόρο» για την αποστολή γενετικών οδηγιών στα κύτταρα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ