Χερσόνησος: Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού σε σπίτια και σχολείο – «Φουσκώνουν» ποτάμια [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Χερσονήσου, καθώς η περιοχή βρίσκεται από το βράδυ στο έλεος της κακοκαιρίας. Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, βράχοι έχουν πέσει σε κεντρικούς δρόμους, ενώ δεκάδες κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε υπόγειες κατοικίες. Νωρίς το πρωί ο Δήμος Χερσονήσου έδωσε εντολή στα σχολεία να μη λειτουργήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τοπικά μέσα ιδιωτικό θεραπευτήριο αποφάσισε να ανοίξει και πάλι.

Ως αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτήριο, καθώς η βροχή συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με το Creta24 άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται ήδη στο σημείο και συνδράμουν στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών.

Tουλάχιστον 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άνδρες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης σύμφωνα με το neakriti.gr, ενώ η ΕΜΑΚ συνεχίζει τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ή εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.

Στα Μάλλια, η ΕΜΑΚ κατάφερε να διασώσει επτά οικογένειες από πλημμυρισμένα σπίτια και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στις Γούβες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δυο οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί. Μέχρι στιγμής οκτώ άνθρωποι, πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι, έχουν απεγκλωβιστεί από κλιμάκια της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί στις κατοικίες των εργαζομένων στην Πολεμική Αεροπορία καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα. Στην περιοχή γίνονται προσπάθειες οι οικογένειες να οδηγηθούν έξω από αυτές.


Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως μητέρα μαζί με ένα ανήλικο παιδί κινδύνεψαν στην περιοχή της Ανάληψης. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να απεγκλωβίσει από υπόγειο σπιτιού τη μάνα με το ανήλικο, ενώ στην Σταλίδα διασώθηκε ένας άνδρας, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

«Φούσκωσε» ο ποταμός Γαζανός

Έκκληση στους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Αμμουδάρας και του Γαζίου να αποφύγουν κάθε μετακίνηση απευθύνει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Μαλεβιζίου, λόγω του αυξημένου όγκου νερού που μεταφέρεται από τον ορεινό όγκο στο Γαζανό ποταμό. Με τη βροχόπτωση να αναμένεται ακόμη πιο έντονη τις προσεχείς ώρες η πιθανότητα υπερχείλισης του Γαζανού ποταμού, ειδικά στην περιοχή της Αμμουδάρας, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Μαλεβιζίου συστήνει στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση στη διάρκεια της σημερινής ημέρας και της νύχτας, ειδικά στην Αμμουδάρα και το Γάζι, με σκοπό την αποφυγή ενδεχομένων κινδύνων από πιθανή υπερχείλιση του Γαζανού ποταμού, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να φουσκώνει.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους των οικισμών να αποφύγουν μετακινήσεις, ειδικά σε περιοχές πλησίον ρεμάτων και ποταμών, καθώς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας και των φερτών υλικών που μεταφέρονται, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν μετακινήσεις και ιδιαίτερα να μην προχωρούν σε διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις, καθώς ο μεγάλος όγκος νερού οδηγεί σε υπερχείλιση των ρεμάτων και συσσώρευση φερτών υλικών στο οδόστρωμα. Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει ήδη κλείσει τις ιρλανδικές διαβάσεις με απαγορευτική σήμανση».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ