Αλβέρτος Μπουρλά: Να φοράτε μάσκες – Ακολουθείστε τις οδηγίες των ειδικών [vids]

Μοιραστείτε το:

Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη μάχη κατά της πανδημίας,  στέλνει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, κι ενώ η παγκόσμια κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο Έλληνας CEO της Pfizer, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της εταιρείας του είναι κατά 90% αποτελεσματικό, έγραψε στο Τwitter: «Το εμβόλιο για τον Covid-19, εάν εγκριθεί, θα είναι ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων, εθνικών και κρατικών προγραμμάτων πρόληψης, αλλά όχι το μόνο. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών αρχών υγείας -και θυμηθείτε να φοράτε τις μάσκες σας».

Το μήνυμα του Μπουρλά έρχεται σε συνέχεια του συνθήματος που έχουν δώσει οι ηγέτες των περισσότερων χωρών – μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης–  πως, παρότι όλοι είναι πλέον πιο αισιόδοξοι, τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.

Επικοινωνία Μητσοτάκη -Μπουρλά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στην οποία τον συνεχάρη για την «ιστορική επιτυχία της ανακάλυψης του εμβολίου στη μάχη κατά του κορονοϊού». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του εμβολίου.

Οι δύο τους είχαν συναντηθεί στα τέλη Αυγούστου με αφορμή το κέντρο ψηφιακών ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός, μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Άλμπερτ Μπουρλά ότι μίλησε «για τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Δείτε πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο- Πόσες δόσεις θα είναι έτοιμες το 2021

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα τα νέα για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της Pfizer, ενώ την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 αναμένεται και η υπογραφή συμφωνίας της Ευρωπαϊκής επιτροπής με την εταιρεία. Όπως είναι λογικό, η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, δίνεται στην ασφάλεια, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το κόστος προμήθειας του εμβολίου.

Η BioNTech, συνεργάτης της Pfizer και πρώτη στην κούρσα για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, σχεδιάζει να τιμολογήσει το σχήμα δύο δόσεων κάτω από τις «τυπικές τιμές αγοράς» και να διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη εικόνα, δίνοντας ενδεικτικά μια τιμή της τάξης των 39 δολαρίων το εμβόλιο.


Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ryan Richardson, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, η οποία έχει αναπτυχθεί από κοινού με την Pfizer και η οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή, θα αντικατοπτρίζει τα οικονομικά ρίσκα που έχουν αναλάβει οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιό μας πολύ κάτω από τα τυπικά επιτόκια της αγοράς που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση σε όλον τον κόσμο », είπε ο Richardson.

«Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές. Το εν λόγω εμβόλιο τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα βασικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Η Κομισιόν συμφώνησε με την BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την συμφωνία της Κομισιόν με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η Pfizer είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου σε τιμή 39 δολαρίων για ανοσοποίηση δύο δόσεων, ή 19,5 δολαρίων ανά δόση, με την επιλογή να πουλήσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Ryan Richardson είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», υπογραμμίζει.

«Μόλις αυτό το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει. Αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Και περισσότερα θα έρθουν. Επειδή πρέπει να έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων με βάση διαφορετικές τεχνολογίες.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», τονίζει από την πλευρά της, η  Πρόεδρος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Ποιος είναι ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρίας στην Ελλάδα.

Όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του στην Καθημερινή αυτό που ονειρευόταν ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα και από την άλλη δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη γιατί για εκείνον εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κόσμου.

Τελικά δέχθηκε, με στόχο να καθίσει ένα-δύο χρόνια προκειμένου να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο.

«Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα».

Mετά από 30 χρόνια δουλειάς, ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρίας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως “Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης” της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Δρ. Μπουρλά εδώ και χρόνια ζει με την οικογένεια του στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας, ωστόσο έχει κρατήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Χαλκιδική, όπου έχει δικό του σπίτι.

«Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Ολοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ