Δικαστήρια lockdown: Τι ισχύει για δικαστικές αρχές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους εν μέσω πανδημίας [vid]

Μοιραστείτε το:

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.
  • Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
  • Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποιεί με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
  • Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτός περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Τέλος σε ψάρεμα και κυνήγι

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση. Εντούτοις, δρομολογείται η παράταση της ισχύος των σχετικών αδειών για ένα έτος.

Σχετικά με τους κυνηγούς ανέφερε:

«Αντιλαμβανόμενοι σε κάθε περίπτωση τα έξοδα που μπορεί να έχουν γίνει από τους κυνηγούς, δρομολογείται τις επόμενες μέρες και σχετική ρύθμιση ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγίου να επεκταθεί για ένα ακόμα έτος, για να μην χρειαστεί η ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους».

«Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις»

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, καθώς όπως είπε «υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους. Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν».

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε για ακόμα μια φορά την προσοχή στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο» δήλωσε και τόνισε:

«Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν».

Σαρωτικοί έλεγχοι

Όπως ανέφερε, στο πρώτο διήμερο-Σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα, έγιναν συνολικά 181.138 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.975 παραβάσεις, κυρίως για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS, μη χρήση βεβαίωσης μετακίνησης, μη τήρηση των ειδικών κανόνων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη τήρηση κανόνων στις λαϊκές αγορές.

Για όλες αυτές τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το περασμένο 48ωρο σε ελέγχους απασχολήθηκαν 4.530 συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ., με συνολικά 20.932 αστυνομικούς.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση. Μπορούμε να πετύχουμε και πάλι τον στόχο μας. Να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού» κατέληξε ο υφυπουργός.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ