Lockdown 2 Mείωση των rapid tests: Tι να αναμένουν οι πολίτες

Μοιραστείτε το:

Είναι γεγονός ότι θα μειωθούν και τα τεστ που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Επίσης οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκέπτονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του covid.

Δύο είναι οι κατηγορίες των rapid tests που έχουν αναπτυχθεί για να πραγματοποιείται η γρήγορη ανίχνευση του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά, σε αντίθεση με τα μοριακά. Το κόστος των rapid tests στον ιδιωτικό τομέα ξεκινά από τα 45 και φτάνει τα 70 ευρώ. Στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν ρόλο και αρκετές εταιρείες που το έχουν φέρει ή το φέρνουν στην αγορά.

Κέντρα Υγείας

Την ίδια στιγμή στο δημόσιο τομέα απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια και η διαδικασία δεν θεωρείται εύκολη. Αυτή η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει λοιπόν στην υποεκτίμηση της επιδημίας. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται τα rapid test να μπούν σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για τον εργαστηριακό έλεγχο των πολιτών και στο lockdown.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε τον εφοδιασμό τους ειδικά στην Αθήνα όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων. Τα Κέντρα Υγείας ακόμα δεν διαθέτουν τα ειδικά αναλώσιμα υλικά, προκειμένου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ξεκινήσει τα rapid test. Το υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 130.000 rapid tests τα οποία σε πρώτη φάση εστάλησαν στα νοσοκομεία. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν τα Κέντρα Υγείας.

Μέχρι σήμερα στα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούνταν μόνο τα PCR test τα οποία όμως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγάλουν αποτέλεσμα. Μάλιστα η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς τα δείγματα από τα Κέντρα Υγείας αποστέλλονται μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών είτε σε νοσοκομεία που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαστήρια, είτε σε άλλα εξειδικευμένα κέντρα. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση των αποτελεσμάτων και στο διάστημα αυτό οι πολίτες που μπορεί να είναι και θετικοί κυκλοφορούν κανονικά.

Εξαίρεση αποτελούν τα Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) η οποία λόγω της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που είχε μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη χώρα. Και τα 46 Κέντρα Υγείας στην 4η ΥΠΕ διαθέτουν εδώ και λίγες ημέρες και rapid test.

Μέχρι πρότινος στη Ελλάδα διενεργούνταν ακόμη και 30.000 τεστ ημερησίως για τον κορονοϊό. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ