Μετακίνηση εκτός νομού: Η μεγάλη φυγή – Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αθήνα για το χωριό

Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας το τελευταίο 24ωρο, από τις 6:00 χθες Παρασκευή έως την ίδια ώρα σήμερα, 73.637 οχήματα πέρασαν από τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου πέρασαν 39.077 οχήματα και από της Αθηνών – Λαμίας 34.560. Συνολικά το τελευταίο τριήμερο έφυγαν από την Αθήνα 154.621 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Αθήνα για την επαρχία.

«Από νωρίς το πρωί υπάρχουν ορισμένοι οδηγοί που προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια χωρίς, όμως, να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Τροχαία, φυσικά, τους γυρίζει πίσω. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί», αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, χιλιάδες αστυνομικοί είναι στους δρόμους και πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Ανησυχία Μαγιορκίνη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την μεγάλη μετακίνηση και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κοινωνικές επαφές.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουνε από την Αττική και από τα αστικά κέντρα που φαίνεται να έχουν βεβαρημένο επιδημικό φορτίο θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους.

Γιατί επαναλαμβάνουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ασυμπτωματικοί η φορείς. Και υπάρχει και προσυμπτωματική φορεία, δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι το έχουν, μπορούν να το μεταδώσουν και πριν από τα συμπτώματα. Άρα, λοιπόν, αυτό που συμβουλεύουμε τον κόσμο είναι πηγαίνοντας εκεί που θα πάει να μείνει μέσα στο σπίτι του, να μην ανακατευτεί με άλλα νοικοκυριά.»

Προβληματισμός Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μαζική έξοδο των Αθηναίων. «Προφανώς και μας προβληματίζει όλη αυτή η κινητικότητα. Προφανώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι ενδελεχείς και θα είναι και σαρωτικοί. Και είναι ξεκάθαρο, νομίζω ότι το είπε σήμερα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ότι στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν πρόκειται να περάσει κανείς πίσω που δεν θα είναι μόνιμη κατοικία του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις επόμενες τρεις βδομάδες αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται οι ελάχιστες μετακινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την διάδοση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο για ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι η βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη, αλλά και για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μόνο με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργασίας τις συγκεκριμένες ώρες.Το έντυπο συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και εκτυπώνεται πριν τη μετακίνηση.
  • Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώνουν οι ίδιοι το έντυπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ