Κρήτη Πλημμύρες: Χωριά έγιναν “λίμνες” – Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα σπίτια τους – Έντονες βροχές και τις ερχόμενες ημέρες [pics]

Μοιραστείτε το:

Στην Κρήτη, από το βράδυ της Παρασκευής ως τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπεσε μεγάλος όγκος νερού που προκάλεσε πλημμύρες στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε περιοχές στο Καστέλι Πεδιάδας. Στο Καστέλι, η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων ενώ, μέσα στα νερά εγκλωβίστηκε και όχημα της Πυροσβεστικής που έσπευσε προς βοήθεια. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ορμητικά νερά νερό παρέσυραν αυτοκίνητα στα χωριά Καρδουλιανός, Σκλαβεροχώρι και Αρχάγγελο. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια.

Στο Οροπέδιο, η επικοινωνία μεταξύ των χωριών έχει πολλά προβλήματα. Η ένταση της βροχής προκάλεσε κατολίσθηση στον δρόμο που οδηγεί από την Κερά προς το Οροπέδιο. Επιπλέον, η μετάβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους είναι αδύνατη. Μεγάλες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και ήδη καταγράφονται μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή. Τα μηχανήματα του Δήμου Οροπεδίου από τα ξημερώματα βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Στο Καστέλι Πεδιάδας, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, βρίσκονται στα σημεία με προβλήματα και γίνονται εντατικές προσπάθειες για αποκατάσταση.

Φωτογραφίες από το Flashnews.gr

Φωτογραφίες από Cretalive

Αποκλεισμένος ο δήμος Μίνωα

Σύμφωνα με το Cretalive, μεγάλος όγκος νερού έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως από τις 3 έως τις 6 τα ξημερώματα σε όλο το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένος. Όπως είπε στο Cretalive, ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σφοδρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι οικισμοί Ξιδάς, Καρδουλιανό Κασταμονίτσα. Μεγάλο όγκο νερού δέχτηκαν και οι οικισμοί Σκλαβεροχώρι και Αρχάγγελος. Απευθύνεται έκκληση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου να μην κατευθύνονται προς την περιοχή του Καστελίου οι οδηγοί.

Βροχοπτώσεις και τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη

Επιμένουν για τρίτη ημέρα (και σήμερα Σάββατο 07/11) οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη, όπως γράφει το Meteo.gr, του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι βροχοπτώσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους ενισχυμένους βόρειους ανέμους οι οποίοι μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας προς τις ακτές και τα ορεινά της Κρήτης. Εκεί αναγκάζονται να ανυψωθούν να συμπυκνωθούν, δημιουργώντας νεφώσεις, και να προκαλέσουν βροχοπτώσεις. Ο εν λόγω μηχανισμός προκαλεί βροχοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως πχ στην Εύβοια και στη Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Λόγω του συγκεκριμένου μηχανισμού, τα φαινόμενα στην Κρήτη αναμένεται να συνεχίσουν όσο διατηρούνται οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι, και επομένως οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη, θα συνεχίσουν τουλάχιστο έως την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Στομ σχετικό χάρτη φαίνονται χαρακτηριστικά τόσο ο άνεμος, όσο και ο αναμενόμενος υετός το πρωί του Σαββάτου 07/11.

Ο χάρτης που δημοσιεύει το Meteo.gr

 Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Σάββατο, στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικα στα νότια 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αύριο Κυριακή, στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις
Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές
κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Φωτογραφίες από Flasnews.gr

και από cretalive

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ