Τάκης Θεοδωρικάκος: Έτσι θα λειτουργεί το δημόσιο κατά το lockdown [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το πως θα λειτουργεί το Δημόσιο εν μέσω καραντίνας. Ο ίδιος ανέφερε πως η τηλεργασία θα είναι τουλάχιστον στο 50% στο Δημόσιο και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται με διαφορετικό ωράριο για να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

1. Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργο του. «Για τον σκοπό αυτό ευνοούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τηλεργασία, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη λειτουργεία όλων υπηρεσιών».

2. Για τη φυσική παρουσία το ποσοστό εξαρτάται από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. Απαραίτητη η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου και χρήση μάσκας.

3. Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, ισχύουν τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης: 7-3, 8-4, 9-5. Δίνεται η δυνατότητα για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες ανεξάρτητα με το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας. Για τις μετακινήσεις ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού.

4. «Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια με παιδιά στο σχολείο και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους τα μέτρα για εναλλακτικές δυνατότητες όπως μειωμένο ωράριο ή παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο ή δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού».

5. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη προστασία της ζωής και τη υγείας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για αυτούς προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας και διευκολύνσεις σε γονείς που έχουν παιδιά από ευάλωτες ομάδες.

6. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μετά από ραντεβού.

Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιβολή καθολικού lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις αφορούν εργαζόμενους, ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί
  • Καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέχρι χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν αντί για 534, 800 ευρώ για το διάστημα που θα βρίσκονται σε αναστολή
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις οποίες είναι και το λιανεμπόριο
  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30 Απριλίου 2021
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών και η πληρωμή τους στο τέλος της ρύθμισης
  • Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων στην εφορία το Νοέμβριο και μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δανείων έως το τέλος του έτους
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν
  • Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους όπως τον Απρίλιο
  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασίας
  • Για το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους το 1/2 της αξίας τους.
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ