Κορονοϊός – Βατόπουλος: Αν δεν αποδώσει το lockdown σε τρεις εβδομάδες, μπορεί να παραταθεί [vid]

Μοιραστείτε το:

ΚΑλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα, με το νέο καθολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, ενώ αναφέρθηκε στη διχογνωμία που είχαν οι επιστήμονες σχετικά με τα μέτρα στα σχολεία και το ενδεχόμενο να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα αν είχε επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους νωρίτερα.

«Μετά από μία εβδομάδα τα αποτελέσματα των μέτρων»

Στο ερώτημα εάν οι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές για την ανάσχεση του κορονοϊού, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 – 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Παράλληλα, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:  Προφανώς, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα και είναι λάθος να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις. Είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του ιού, ενώ απρόβλεπτη είναι και η συμπεριφορά του κόσμου, έτσι είναι δύσκολο να τα βάλουμε σε μια εξίσωση. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα, όπως και στο πρώτο κύμα».

Μικρή η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά και μικρή και η μετάδοση από αυτά

Σχετικά με το αν υπήρξε διχογνωμία στο θέμα των σχολείων, καθώς τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κλείσουν, ο καθηγητής είπε: «Δεν υπήρξε ένταση σχετικά με την απόφαση για το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων. Τέθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα. Κάποιοι ήταν λιγότερο και άλλοι περισσότεροι συντηρητικοί. Σε όλα τα μέρη του κόσμου τα δημοτικά είναι ανοιχτά, η πιθανότητα λοίμωξης στα μικρά παιδιά είναι μικρή και η πιθανότητα μετάδοσης από τα παιδιά στους μεγάλους πάλι είναι μικρή. Επικράτησε η άποψη που λέει ότι καλό είναι τα δημοτικά να είναι ανοιχτά, για διάφορους λόγους. Το σχολείο είναι ασφαλές περιβάλλον, συνεχίζεται η εκπαίδευση και σε θέμα ψυχολογίας είναι καλύτερο να είναι στο σχολικό περιβάλλον παρά σπίτι».

Τρόπος ζωής η μάσκα

«Πρέπει μετά το lockdown να έχουμε αλλάξει συμπεριφορά. Η χρήση μάσκας και η αποφυγή συνωστισμού και συγκεντρώσεων θα είναι τρόπος ζωής για ένα διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε τη νεολαία να σταματήσει τις βραδινές εξόδους. Εκεί θέτω το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ