Η προσωπική εμπειρία Μητσοτάκη με τις ΜΕΘ, η επιλογή στη διασωλήνωση και ο «υπόκοσμος του διαδικτύου»

Μοιραστείτε το:

Το ερώτημα μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και είχε ως εξής:

Μπορείτε να καθησυχάσετε τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ για να μη χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή;

Αφού ο πρωθυπουργός μίλησε για τα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν τώρα η συζήτηση πήρε έναν πιο προσωπικό, φιλοσοφικό και ιατρικό χαρακτήρα. Την αρχή σε αυτό το ύφος στις απαντήσεις  έκανε ο κ. Τσιόδρας ο οποιος είπε επί λέξει:

«Αν μου επιτρέπετε κύριε πρόεδρε ένα μικρό σχόλιο από τη μεγάλη εμπειρία που έχω και σαν γιατρός και σαν υπηρέτης της υγείας. Κάθε χρόνο στη γρίπη και στην εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα με τις μονάδες εντατικής θεραπείας στη χώρα μας και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Ότι ο γιατρός σε συνεννόηση με το οικογενειακό περιβάλλον σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπερήλικας, έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, έναν άνθρωπο ο οποίος θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου παρά η ίδια η ζωή,  γίνεται η επιλογή αυτή. Στην καθημερινή πράξη στις κλινικές στα νοσοκομεία μας. Και θα πω και κάτι ακόμα περισσότερο. Είχαμε μελετήσει πριν χρόνια με μία ομάδα επιδημιολογικών στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αυτό το φαινόμενο ακριβώς για τη γρίπη και πραγματικά διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο δεν έφταναν οι ΜΕΘ  στην κορύφωση του κύματος της γρίπης για όλους τους ασθενείς να νοσηλευτούν. Και φυσικά οι γιατροί σε συνεννόηση με τους συγγενείς έκαναν και επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διασωληνώνονταν και θα προχωρούσαν σε αυτή τη διαδικασία που καμιά φορά ήταν και διαδικασία παρατεταμένου θανάτου και όχι παράταση της ζωής, ποιοτικής ζωής.

Γίνονταν χρήση αυτής της επιλογής και αυτό βέβαια το κάνουν οι γιατροί πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος με βαθιά συναίσθηση του ποιον βοηθά καλύτερα.

Βασικά η ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας είναι απαραίτητη και χαιρόμαστε σαν επιστήμονες πιέζουμε για αυτήν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη και μεγαλύτερη και η υψηλότερη ώστε να μην υπάρχει αυτό το δίλημμα.

Παρόλα αυτά στην καθημερινή πρακτική πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε σε ανθρώπους με προβλήματα προβλήματα υγείας υπερήλικες. Πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε να υπάρχει και ποιοτική μετάβαση και προς το θάνατο όχι μόνο μία παράταση της ζωής η οποία είναι βάρβαρη η οποία οδηγεί σε επιπλοκές και σε μία παράταση διαδικασίας του ίδιου του θανάτου.

Ο θάνατος είναι ένα γεγονός στη ζωή μας που το αποδεχόμαστε με βαθιά ταπείνωση εμείς οι γιατροί.»

Μητσοτάκης: Έχω προσωπική εμπειρία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είπε:

«Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν πεθαίνουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν σε θαλάμους.

Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω αυτό το οποίο είπε ο κύριος καθηγητής. Όποιος έχει περάσει από τέτοια διαδικασία επιτρέψτε μου από προσωπική εμπειρία, ξέρει ότι μερικές φορές οι ίδιες οικογένειες επιλέγουν συνειδητά σε συνεννόηση με τους γιατρούς να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μία επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους.

Το λέω αυτό για να αποφύγω αυτά τα οποία είμαι σίγουρος ότι κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να πουν προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και τους γιατρούς οι οποίοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, και τους συγγενείς και όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτό που περιγράφω είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο συνέβη σε περιπτώσεις όπως στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες όπου φτάνανε περισσότερη στα νοσοκομεία από όσους τα νοσοκομεία μπορούσαν να χειριστούν.

Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Να Είστε σίγουροι ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν.»

Αμέσως οι πολιτικοί συντάκτες αναρωτήθηκαν αν ο πρωθυπουργός εννοούσε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή φίλο για την προσωπική αυτή εμπειρία και το μυαλό όλων πήγε στον πατέρα του Κωνσταντίνο ή την μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη που έχουν φύγει από τη ζωή. Όπως και να χει ήταν μια πιο προσωπική τοποθέτηση και των δύο (Μητσοτάκης, Τσιόδρας) για ένα κρίσιμο ζήτημα για το ποιος εισάγεται και ποιος όχι σε μία ΜΕΘ όταν υπάρχει ανάγκη για αυτό αλλά έλλειψη διαθεσιμότητας.

Κρίσιμο ζήτημα για το επόμενο διάστημα και εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ