Βρετανία κορονοϊός: Εγκρίθηκε το lockdown ενός μήνα από το κοινοβούλιο

Μοιραστείτε το:

Μετά την Ελλάδα, και η Βρετανία σε ρυθμούς lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε lockdown, διάρκειας ενός μήνα, στην Αγγλία, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε. Ταυτόχρονα ωστόσο οι Εργατικοί επέκριναν τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι άργησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα. Από την άλλη, στελέχη των Συντηρητικών επικρίνουν τον Τζόνσον γιατί θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.

Σήμερα, 4 Νοεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους 492 θανάτους από Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 13 Μαΐου. Επίσης, καταγράφηκαν 25.177 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Στο ίδιο κλίμα και η Ελλάδα

Ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.646 νέες μολύνσεις, ενώ 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι πρότειναν γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, ενώ στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα εισήγηση για «λουκέτο» μόνο στην Αττική, τουλάχιστον για 15 ημέρες. Δηλαδή επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεις με SMS, κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτά τα σχολεία, αν και η πρόταση είναι να κλείσουν γυμνάσια και τα λύκεια (τηλεκπαίδευση), όπως στη Θεσσαλονίκη και να μείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η εισήγηση για lockdown στην Αττική τέθηκε σε ψηφοφορία και επικράτησε. Μια άλλη πρόταση που έχει τεθεί σε ψηφοφορία είναι να κλείσουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, κυρίως ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», προσθέτουν.

Πώς ελήφθη η απόφαση

Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020, είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική. Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από την τηλεδιάσκεψη νωρίτερα και συνομίλησε και με άλλους επιστήμονες και φορείς στο εξωτερικό.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «κλεισίματος» και της Αττικής. Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ