Κορονοϊός: Αυτά τα κριτήρια θα κρίνουν το lockdown στην Αττική [vid]

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Έρημη πόλη η Αθήνα όπως και τα προάστια πέριξ αυτής αφού κλειστά είναι πλέον όλα τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ωθεί τους επιστήμονες αλλά κυρίως την κυβέρνηση να έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, όπως στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα κριθεί τις επόμενες μέρες.

Τα κριτήρια που θα δείξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα αν το Λεκανοπέδιο ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Μέχρι τώρα, η Αττική εμφανίζει σταθερή αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων (30% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), τη στιγμή κατά την οποία στη Θεσσαλονίκη, που από χθες το πρωί τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των διαγνώσεων σε μία εβδομάδα, και το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID-19 των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου ήταν τη Δευτέρα το βράδυ στο 70%.

Γώγος: Είμαστε κοντά σε καθολικό lockdown

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown. «Δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Εάν οι παράμετροι επιβαρυνθούν, που είναι πολύ κοντά στην επιβάρυνση, μπορεί να χρειαστούν σοβαρότερα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση για το εάν είμαστε κοντά σε ένα καθολικό lockdown, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Αττική lockdown: Σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό [vids]

Πέτσας: Περιμένουμε να αποδώσουν τα μέτρα

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα ληφθούν όποια μέτρα απαιτηθούν και συστήσουν οι επιστήμονες τους οποίους όπως είπε η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψιν της. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Αττική δεν είναι κοντά στο lockdown, καθώς περιμένουμε να αποδώσουν τα μέτρα.

Τόνισε επίσης ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αλλά η σκέψη είναι να μη γίνει η μεγάλη πορεία αλλά να περιοριστεί σε συμβολικό εορτασμό.


Κικίλιας: Προσεχώς περιορισμός μετακινήσεων από νομό σε νομό

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας ακόμη σε ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το πώς δε θα πάνε να διασκεδάσουν όσοι το επιθυμούν σε γειτονικούς Νομούς (Εύβοια και Κορινθία καθώς η Βοιωτία είναι στο “κόκκινο” όπως και η Αττική), προανήγγειλε ουσιαστικά περιορισμό στις μετακινήσεις: “Θα ληφθεί μέριμνα και για αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές”.

Βατόπουλος: Να ληφθούν σύντομα οι αποφάσεις

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Α. Βατόπουλος τόνισε ότι η επιδημία εξελίσσεται ραγδαία και θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις. Η δυσκολία είναι ότι το αν πιάνουν τα μέτρα φαίνεται στο δεκαήμερο και δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό η επιτροπή των επιστημόνων προτείνει πιο αυστηρά μέτρα, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά η απόφαση είναι της πολιτείας που συνυπολογίζει κι άλλους παράγοντες.

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, για τα λύματα στην Αττική που δείχνουν 60.000 κρούσματα και αυξητική τάση

waw

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ