Κεραμέως κορονοϊός: Πρόθεση μας να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία [vid]

Μοιραστείτε το:

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα σχολεία σημειώνοντας ότι τα σχολεία που έχουν κλείσει είναι λίγα. «Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά. «Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%».

Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».

Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου. «Προτείνουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος δημοσίας τάξης».

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι: Αύριο οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη – Τσιόδρα 

Ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.646 νέες μολύνσεις, ενώ 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι πρότειναν γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, ενώ στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα εισήγηση για «λουκέτο» μόνο στην Αττική, τουλάχιστον για 15 ημέρες. Δηλαδή επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεις με SMS, κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτά τα σχολεία, αν και η πρόταση είναι να κλείσουν γυμνάσια και τα λύκεια (τηλεκπαίδευση), όπως στη Θεσσαλονίκη και να μείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η εισήγηση για lockdown στην Αττική τέθηκε σε ψηφοφορία και επικράτησε. Μια άλλη πρόταση που έχει τεθεί σε ψηφοφορία είναι να κλείσουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, κυρίως ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», προσθέτουν.

Πώς ελήφθη η απόφαση

Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020, είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική. Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από την τηλεδιάσκεψη νωρίτερα και συνομίλησε και με άλλους επιστήμονες και φορείς στο εξωτερικό.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «κλεισίματος» και της Αττικής. Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ