Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ που δεν επανεκλέχθηκαν

Μοιραστείτε το:

Οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκλεισαν, όμως η μεγάλη μάχη για τον νικητή συνεχίζεται. Όπως όλα δείχνουν, το ποιος θα είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών θα εξελιχθεί σε πραγματικό θρίλερ (διαβάστε αναλυτικά: Προβάδισμα Μπάιντεν στους εκλέκτορες – Συνεχίζεται η καταμέτρηση στις Πολιτείες κλειδιά). Στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ελάχιστοι είναι οι πρόεδροι που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν για μια δεύτερη τετραετία.

Τζέραλντ Φορντ

Ένας από αυτούς ήταν ο Τζέραλντ Φορντ. Ο Φορντ το 1976 έχασε τις εκλογές από τον Τζίμι Κάρτερ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φορντ στην πραγματικότητα δεν εξελέγη ποτέ, αλλά ορίστηκε πρόεδρος μετά την παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον (Ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ). Μάλιστα, ο Φορντ έγινε ο πρώτος μη εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα. Έτσι, ο Κάρτερ επικράτησε του Φορντ με λίγο πάνω από 1,6 εκατομμύρια ψήφους.

Τζίμι Κάρτερ

Τέσσερα χρόνια μετά ο ίδιος ο Κάρτερ θα χάσει τις εκλογές από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Το 1980 ο Κάρτερ, κυβερνήτης της Τζόρτζια, εκλέχθηκε πρόεδρος. Όμως, η διαχείριση της οικονομίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, τον έκανε εξαιρετικά μη δημοφιλή. Αντιμετώπισε, δε, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις για τις ΗΠΑ στη σύγχρονη εποχή: την ιρανική κρίση των ομήρων το 1979. Δεκάδες όμηροι συνελήφθησαν από Ιρανούς φοιτητές στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια καταστροφική στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό τη διάσωση των ομήρων τον Απρίλιο του 1980, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή ενός ελικοπτέρου και τους θανάτους οκτώ Αμερικανών.

Οι όμηροι τελικά απελευθερώθηκαν. Η κρίση διήρκεσε 444 ημέρες, που έληξε στις 20 Ιανουαρίου 1981, την ίδια ημέρα που ανέλαβε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Για πολλούς αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έχασε τις εκλογές.

Τζορζ Μπους ο πρεσβύτερος

Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμα ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Το 1992 έχασε τις εκλογές από τον δημοφιλή Μπιλ Κλίντον. Ο Μπους υπήρξε ήρωας πολέμου, πρώην αντιπρόεδρος και πρώην διευθυντής της CIA. Τίποτα δεν ήταν αρκετό να επικρατήσει του δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, μια οικονομική κρίση της εποχής ήταν επίσης στο επίκεντρο της καμπάνιας του Κλίντον.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ