Βιέννη επίθεση: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 15 τραυματίες – Αναμένεται διάγγελμα Κουρτς [vid]

Μοιραστείτε το:

Συγκλονίζει τη Βιέννη αλλά και όλον τον πλανήτη η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε έξι σημεία στο κέντρο της πόλης αργά το βράδυ της Δευτέρας. Τέσσερις μέχρι στιγμής νεκροί, ανάμεσά τους και ο ένας δράστης, και τουλάχιστον 15 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός της επίθεσης.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα προεδρεύσει την Τρίτη το πρωί ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Νεκροί: Τρεις πολίτες κι ένας από τους υπόπτους

Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση χθες το βράδυ διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ενώ ένας σκοτώθηκε. Τα θύματα της επίθεσης είναι τουλάχιστον τρεις πολίτες, ανάμεσα τους μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ, έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμη η επιχείρηση της αστυνομίας.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συναγερμό είναι και η Τσεχία καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι’ αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Ο στρατός στους δρόμους

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Συγκλονιστικό video με εν ψυχρώ εκτέλεση στη μέση του δρόμου

Ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον έναν από τους δράστες να περπατάει με βήμα γοργό, να συναντάει περαστικούς και να πυροβολεί έναν από αυτούς ο οποίος σωριάζεται στο έδαφος είδε το φως της δημοσιότητας.

Στη συνέχεια τρέχει για να προλάβει να σκοτώσει και άλλους. Όταν βλέπει ότι δεν τα καταφέρνει, επιστρέφει και πυροβολεί δυο ακόμα φορές τον πολίτη που δεν είχε κουνηθεί από το σημείο που είχε πέσει.

Τραμπ: Οι «σατανικές» τρομοκρατικές ενέργειες «πρέπει να σταματήσουν»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε μέσω Twitter «ακόμη μια χαμερπή τρομοκρατική ενέργεια» στη Βιέννη, όπου χθες βράδυ ένοπλοι σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, κρίνοντας πως αυτές οι «σατανικές επιθέσεις» πρέπει να σταματήσουν. «Προσευχόμαστε για τους πολίτες της Βιέννης έπειτα από ακόμη μια χαμερπή τρομοκρατική ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτές οι σατανικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν. Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Αυστρίας, της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης στον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών τρομοκρατών», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικης δικτύωσης Twitter παραμονή των εκλογών.

Μήνυμα από Μακρόν σε γαλλικά και γερμανικά

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα», αναφέρει σε μήνυμά του ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη#Vienna. Έχω μεταφέρει στον @sebastiankurz την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Σαρλ Μισέλ: Φρικτή επίθεση – Οι σκέψεις μου στα θύματα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ στην Βιέννη. «Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο Μισέλ. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά από την φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ