Αμερικανικές εκλογές 2020: LIVE η μάχη – Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα [vids]

Μοιραστείτε το:

Κορυφώνεται η αγωνία σχεδόν σε όλο τον πλανήτη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πλανητάρχη. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος,  Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Η εκλογική διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από καιρό με τις επιστολικές ψήφους, ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που κλείνουν οι κάλπες θα ανακοινώνονται τα exit poll. Οι τελευταίες κάλπες – στη βορειοδυτική πολιτεία της Αλάσκας – θα κλείσουν στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020. Εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα θα είναι σαφές όταν η πολιτεία της Αλάσκα ανακοινώσει το exit poll, δηλαδή μετά τις 7.00 το πρωί τις Τετάρτης. Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας.

Οι περισσότεροι ειδικοί και οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι θα κερδίσει ο Μπάιντεν, αλλά όλοι είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν θέλουν να πέσουν έξω και να διαψευστούν όπως συνέβη στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2016.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, αυτό που ανησυχεί πολλούς είναι το ενδεχόμενο ταραχών το βράδυ των εκλογών στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις. Για το λόγο αυτό η αμερικανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «φρούριο», καθώς υπάρχουν φόβοι για διαδηλώσεις και επεισόδια ακόμα κι έξω από τον Λευκό Οίκο. Όλα τα καταστήματα στο κέντρο είναι κλειστά και έχουν δοθεί οδηγίες από την πολιτεία να τοποθετήσουν χοντρά κόντρα πλακέ για να προφυλάξουν τις τζαμαρίες και τις εισόδους καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν ταραχές εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό.

«Οι σημαντικότερες εκλογές»

Οι προεδρικές εκλογές του 2020 θεωρούνται οι σημαντικότερες της μεταπολεμικής περιόδου στις ΗΠΑ για πολλούς λόγους. Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθύτατα διχασμένη καθώς συγκρούονται η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ,  που είναι περιχαρακωμένη στα σύνορά της, που δεν την ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και η άλλη Αμερική που εκφράζεται από τον Τζο Μπάιντεν που θέλει να ενώσει, να επουλώσει τις πληγές των φυλετικών προβλημάτων και να επαναφέρει τον συμβατικό τρόπο λειτουργίας της αμερικανικής διοίκησης και των θεσμών ανακτώντας το κύρος της στον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα Μπάιντεν σε κρίσιμες Πολιτείες – «Κλειδί» οι επιστολικές ψήφοι

Καθώς απομένουν μερικές ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειχνε ότι οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος και στις τρεις Πολιτείες. Στη δημοσκόπηση μετέχουν πιθανοί ψηφοφόροι από έξι Πολιτείες (Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και στις έξι Πολιτείες.

Στη Φλόριντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 50% και ο Τραμπ 46%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν δύο μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (49-47%), αλλά εντός του στατιστικού σφάλματος. Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) απάντησαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49% έναντι 47% του Τραμπ, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν επίσης 2 μονάδες υπέρ του Μπάιντεν, στο 48-46%. Οι μισοί ψηφοφόροι (49%) έχουν ήδη ψηφίσει.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν προηγείται με 49% έναντι 48% του Τραμπ. Το 43% έχει ήδη ψηφίσει.

Στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν αύξησε τη διαφορά στις 10 μονάδες (από 9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και προηγείται με ποσοστό 52% έναντι 42% του Τραμπ. Το 37% έχει ήδη ψηφίσει.

Δέκα μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (53-43%) είναι η διαφορά των δύο υποψηφίων και στο Ουισκόνσιν, με το 41% των ψηφοφόρων να έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 51% (από 50% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Τραμπ 44% (από 45%). Το 25% έχει ψηφίσει.

Σε όλες τις Πολιτείες οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.

Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη θέση του φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνει ότι θα τις διαψεύσει, όπως έκανε και το 2016. Σε πανεθνική κλίμακα, με βάση τον ιστότοπο RealClearPolitics που αναλύει τις διάφορες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν προηγείται κατά 6,7 μονάδες του Τραμπ: συγκεντρώνει ποσοστό 51% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 44,3% για τον Τραμπ. Αυτό το προβάδισμα παραμένει σταθερό εδώ και μήνες, αν και σε κάποιες περιόδους έφτασε ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε η Χίλαρι Κλίντον την παραμονή των εκλογών του 2016. Τότε, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, την οποία κέρδισε η υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αμφίρροπες Πολιτείες: πλεονέκτημα Μπάιντεν, ερωτηματικό η Φλόριντα

Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον Λευκό Οίκο ωστόσο δεν αρκεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό όλη η προσοχή είναι στραμμένη σε μια χούφτα Πολιτείες, οι οποίες μπορεί αυτή τη φορά να αλλάξουν «χρώμα» και να περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ο Μπάιντεν προηγείται άνετα στο Μίσιγκαν (+5,1 μονάδες από τον Τραμπ) και το Ουισκόνσιν (+6,6), δύο Πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ τις οποίες είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από τέσσερα χρόνια και συνέβαλαν στη νίκη του Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια, άλλη μια Πολιτεία την οποία παρακολουθούν στενά τα εκλογικά επιτελεία, το προβάδισμά του είναι μικρότερο, στις 4,3 μονάδες, πολύ κοντά δηλαδή στο στατιστικό περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων.

Στις νότιες Πολιτείες, οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος. Στη Φλόριντα, την οποία θα πρέπει να κρατήσει με κάθε τρόπο ο Τραμπ αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία, κανείς δεν έχει σαφές προβάδισμα: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της New York Times/Siena, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες, όμως εκείνη της Washington Post/ABC News φέρνει μπροστά τον Τραμπ, με 2 μονάδες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αριζόνα, όπου φέρεται να προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά μόλις με 1 μονάδα διαφορά (κατά μέσο όρο). Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ δείχνει να ανατρέπει την κατάσταση και προηγείται οριακά, με 0,6 της μονάδας.

Άλλοι εξειδικευμένοι ιστότοποι, όπως ο FiveThirtyEight, υπολογίζουν διαφορετικά τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων και δίνουν διαφορετικά στοιχεία, συνήθως πιο ευνοϊκά για τους Δημοκρατικούς. Στις Πολιτείες-κλειδιά όμως, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δίνουν το πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο. Κάποια από αυτά, όπως το Trafalgar, κατηγορούνται ότι είναι κομματικά όργανα και χρησιμοποιούν μια μεθοδολογία που αμφισβητείται από πολλούς άλλους παρατηρητές και δημοσκόπους, ωστόσο τα ίδια σημειώνουν ότι είχαν προβλέψει τη νίκη του Τραμπ το 2016.

Επιστολικές ψήφοι

Περισσότεροι από 95 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει έως την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 στις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με την καταμέτρηση του U.S. Elections Project στο πανεπιστήμιο της Φλόριντας, με τους αριθμούς αυτούς να προαναγγέλλουν ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη συμμετοχή στη σύγχρονη ιστορία. Μόλις μια ημέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, το ποσοστό ρεκόρ συμμετοχής ανέρχεται σε 69%, ήτοι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 2016.

Την κατακόρυφη αύξηση της επιστολικής ψήφου και την πρώιμη προσέλευση στις κάλπες προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και συνεχίζει να σαρώνει ανεξέλεγκτη πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η διοίκηση του οποίου έχει επικριθεί για τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διεξήχθη το διάστημα 27-29 Οκτωβρίου, δείχνει τον Μπάιντεν να προηγείται με ποσοστό 51% έναντι 43%. Όμως, το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο σε πολιτείες που αποφασίζουν μέσω του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ αναμένεται να προσέλθει αυτοπροσώπως να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό την πρώιμη ψηφοφορία, όχι μονάχα λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ να επιβραδύνει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει εύκολα τα 138 εκατομμύρια, που ψήφισαν το 2016. Μονάχα 47 εκατομμύρια ψήφοι είχαν κατατεθεί πριν από την ημέρα των εκλογών, τέσσερα χρόνια πριν.

Το Twitter

To Twitter Inc γνωστοποίησε ότι θα τοποθετεί προειδοποιητικές ετικέτες σε tweet που προέρχονται από συγκεκριμένους λογαριασμούς, μεταξύ άλλων υποψηφίων και προεκλογικών επιτελείων, με τα οποία θα ανακηρύσσουν τη νίκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο δράσης του για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς προετοιμάζεται για μια ασυνήθιστη, όπως τη χαρακτηρίζει, εκλογική αναμέτρηση λόγω του μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων, που ενδεχομένως προκαλέσει καθυστερήσεις στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Μονάχα οι λογαριασμοί με πάνω από 100.000 follower και σημαντική αλληλεπίδραση θα λαμβάνονται υπόψη για τοποθέτηση ετικέτας σε αυτούς, σύμφωνα με το Twitter. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται υπό πίεση να πολεμήσουν την παραπληροφόρηση, που σχετίζεται με τις εκλογές, και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βίας ή εκφοβισμού στις κάλπες στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση.

Σε ένα επικαιροποιημένο μπλογκ, η εταιρεία αναφέρει πως θα λάβει υπόψη της τους επίσημους εκλογικούς αξιωματούχους και φορείς και τα εθνικά ενημερωτικά δίκτυα όπως το ABC News, το Associated Press, το CNN και το Fox News, τα οποία διαθέτουν ανεξάρτητα κέντρα αποφάσεων για τις εκλογές, ως επίσημες πηγές για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Οι επίσημοι λογαριασμοί τους στο Twitter θα εξαιρεθούν των προειδοποιητικών ετικετών, λέει η εταιρεία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι αμερικανικές εκλογές, βάσει συντάγματος, διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει 270 μεγάλους εκλέκτορες. Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα ψήφου 230.000.000 Αμερικανοί πολίτες. Παρόλο που συνήθως οι αμερικανικές εκλογές χαρακτηρίζονται από σημαντική αποχή, αυτή τη φορά η συμμετοχή αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο μια μελέτη του Center for Responsive Politics, τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών έσπασαν κάθε ρεκόρ. Οι δύο υποψήφιοι έχουν δαπανήσει συνολικά 6,6 δισ. δολάρια, δηλαδή 2 δισ. απ’ όσα είχαν δοθεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2016 ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτη σε δαπάνες είναι η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες – κλειδιά με διαφημίσεις. Συνολικά περισσότερα από 14 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ