Επιστολή Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Αποδοκιμάζονται οι τουρκικές ενέργειες [vid]

Μοιραστείτε το:

Επιστολή με την οποία εκφράζεται η στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις και αποδοκιμάζονται οι τουρκικές ενέργειες απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μερικές μόνο ημέρες μετά την αποστολή επιστολής του Νίκου Δένδια, στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή» και επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαινεί τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Πομπέο καταλήγει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Η ανωτέρω επιστολή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του δικαίου των Ελληνικών θέσεων, σημείωναν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα έχει ειδικό βάρος, λαμβανομένου υπόψη του αποστολέα της επιστολής, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο απάντησε στην επιστολή του Έλληνα ομολόγου του εντός λίγων ημερών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: ”Η Ελλάδα να αποφεύγει τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση – Διάλογος άνευ όρων”

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ελληνικής αντί-Navtex, για την επέκταση των ερευνών του τουρκικού στόλου νότια της Ρόδου, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση, προβαίνοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην διαμαρτυρία της χώρας για την παρουσία των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις προσπάθειες της Ελλάδας ”μάταιες”.

H περιοχή που καλύπτει η τουρκική Navtex

Συγκεκριμένα, ο Ακσόι δήλωσε: «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμαρτύρεται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα σε «διάλογο άνευ όρων», τονίζοντας πως: «Προσκαλούμε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο ”άνευ όρων” τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Χαμί Ακσόι, επιπροσθέτως, ζητά από την χώρα να μην προβαίνει σε ενέργειας που εντείνουν τους τριγμούς των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως: «Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες όπως κάνει πάντα, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις».


Ερντογάν Ορούτς Ρέις: ”Σε κάθε μεγάλο αγώνα πληρώνουμε το τίμημα – Θα συνεχίσουμε”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Σαμψούντα την Κυριακή, από όπου και προανήγγειλε πως τα τουρκικά ερευνητικά πλοία θα συνεχίσουν κανονικά τις δράσεις τους, μεταξύ των οποίων και το Ορούτς Ρέις, για το οποίο και εκδόθηκε νέα τουρκική Navtex. Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε, με τη σειρά του σε αντί-Navtex, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια από την τουρκική πλευρά ”παράνομη”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σε κάθε μεγάλο αγώνα, όπως και σε κάθε μεγάλο άλμα, φυσικά θα πληρώνουμε το τίμημα. Δώσαμε μάρτυρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος και στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αλλά να θυμόμαστε ότι κάθε μάρτυρας σημαίνει ότι η γη είναι η πατρίδα μας.

Οι επιθέσεις στην οικονομία μας είχαν κόστος, αλλά αυτές οι δαπάνες δεν έγιναν άσκοπα. Κινούμαστε γρήγορα για να επιτύχουμε τους στόχους μας, μας επιβράβευσαν σε ορισμένες περιοχές…Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις υπηρεσίες μας στη χώρα μας την προσεχή περίοδο. Θα συνεχίσουμε με τα Oruç Reis, Fatih, Koca Yusuf, και Kanuni και Yavuz. Ελπίζω ότι το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις”.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ