Σεισμός Σμύρνη: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Μάχη με το χρόνο στα ερείπια

Μοιραστείτε το:

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας. Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη. Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα. Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Διαβάστε: Μαρτυρία Ελληνίδας στον flash.gr – «Ήμουν κάτω από ένα τραπέζι και σκεφτόμουν πότε θα πέσει το κτίριο»

Διαβάστε: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη -Ερντογάν

Συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνίδας στο flash.gr

Τρομοκρατημένοι είναι από το μεσημέρι της Παρασκευής οι περίπου 200 Έλληνες και οι 35 έως 40 Ρωμιοί της Σμύρνης μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 ρίχτερ στη Σάμο που ταρακούνησε την περιοχή. «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο μεγάλο σεισμό από το 1999 στη Σμύρνη. Κράτησε πάρα πολύ. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ούτε τι ώρα έγινε ο σεισμός. Φοβόμαστε. Αυτή την ώρα είμαστε στους δρόμους. Δεν μπαίνουμε στα σπίτια. Όλοι είναι στους δρόμους. Φεύγουν με τα αυτοκίνητα τους εκτός Σμύρνης. Προσπαθούν όσοι έχουν εξοχικά να απομακρυνθούν», αναφέρει στο flash.gr η Ρωμιά Θεοδώρα Χατζούδη, αντιπρόεδρος της ορθόδοξης κοινότητας.

«Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν λόγω κίνησης. O κόσμος έχει μαζευτεί μέσα στο πάρκο της έκθεσης της Σμύρνης. Όλοι έχουν φύγει από τα σπίτια και τα γραφεία. Δεν μπορώ να μπω στο ίντερνετ. Ρεύμα έχουμε, τα τηλέφωνα λειτουργούν. Το ίντερνετ κόβεται».

«Την ώρα του σεισμού ήμουν στο γραφείο. Κράτησε σχεδόν 45 δευτερόλεπτα. Ταρακουνηθήκαμε αρκετή ώρα. Δεν τελείωνε. Ήμουν κάτω από ένα τραπέζι. Ήταν τόσο δυνατός που το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα ξεκινήσει να πέφτει το κτίριο που βρισκόμουν. Aυτή την ώρα είμαι στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στην αυλή. Είναι ασφαλές», περιέγραψε η κυρία Χατζούδη. «Υπάρχουν θύματα. Στην περιοχή Μπουρνόβα έχουν γκρεμιστεί σπίτια. Έχουν πέσει κτίρια στην περιοχή Μπουρνόβα, Μπαιράκλι και στο Κορδελιό μερικά σπίτια έχουν μεγάλες ζημιές. Ακούμε σειρήνες παντού».

«Σωθήκαμε στο τσακ…»

«Το κτίριό μας κατέρρευσε στο Μπαϊρακλί, όπου εργαζόμουν. Ανασύραμε ζωντανή μια ηλικιωμένη γυναίκα από τα ερείπια. Το διπλανό κτίριο κατέρρευσε επίσης και τώρα εργάζονται εκεί σωστικά συνεργεία, καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Προλάβαμε να φύγουμε την τελευταία στιγμή με τον γιο μου, λίγο πριν καταρρεύσει το κτίριο. Η πολυκατοικία έχει οκτώ ορόφους κι εγώ εργαζόμουν στο ισόγειο. Όλα τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα στο διπλανό κτίριο που κατέρρευσε», είπε ο Ζεκί Σοϊσάλ, στο CNN Turk, περιγράφοντας τις στιγμές τρόμου που έζησε όταν χτύπησε ο σεισμός στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για έξι κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. «Μέχρι τώρα υπάρχουν πληροφορίες για έξι κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπουρνόβα και το Μπαϊρακλί τις Σμύρνης. Πέρα από αναφορές για ρωγμές σε κτίρια στο Ουσάκ, το Ντενιζλί, τη Μανίσα, το Μπαλίκεσιρ, το Αϊντίν (Αϊδίνιο) και τα Μούγλα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ζωής», τόνισε.

«Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν. Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό. Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Στο μεταξύ, δεκάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα κι έχει ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός από τους ίδιους τους πολίτες. Η πολιτεία κάνει έκκληση στον κόσμο να μη βγει με τα αυτοκίνητα στους δρόμους προκειμένου να φτάσουν γρήγορα τα σωστικά συνεργεία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τρεις άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίου στον τομέα Μπαϊρακλί της επαρχίας της Σμύρνης διασώθηκαν.  Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 13:50 ώρα Ελλάδας και έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.  Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT. Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπαθούσε να απομακρύνει τα ερείπια περνώντας από τον έναν στον άλλον δοκούς και τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα αυτά.

Μια νεαρή γυναίκα απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, σύμφωνα με το CNN-Turk. Άλλοι δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια ενός άλλου επταώροφου κτιρίου, σύμφωνα με την TRT. Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα βίντεο που αναρτούν χρήστες στο Twitter και στο Facebook είναι ενδεικτικές των μεγάλων καταστροφών που έχουν συμβεί κυρίως στη Σμύρνη.

Οι σεισμοί στην Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ