Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Με δεκαπλάσιες τιμές οι μετρήσεις στα λύματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και υπολογισμούς του ΑΠΘ, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της συμπρωτεύουσας, από την έναρξη των εν λόγω μετρήσεων στις 12 Οκτωβρίου 2020, παρουσιάζει μια δραματική αύξηση, η οποία και αποτυπώνει την επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα για την πόλη.

Η αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη είναι πασιφανής και επιβεβαιώνεται από την αύξηση του ιικού φορτίου, την οποία και εντόπισε η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, αναλύοντας δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, αποτυπώνεται και η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, που θα αποβλέπει στην ανάσχεση της δυναμικής μιας εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων».

Εκτός από τις ημερήσιες μετρήσεις, η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε και σε υπολογισμό των μέσω εβδομαδιαίων τιμών της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, τα οποία ευθυγραμμίζονται με την ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής Παπαϊωάννου υπογράμμισε την αξία της ατομικής ευθύνης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη των επικείμενων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση:

«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, τα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες, είναι απολύτως επιβεβλημένα.

Μονόδρομος είναι και η ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση, ο καθένας μας ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, της τήρησης αποστάσεων και της απολύμανσης. Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

«Η Πολιτεία είναι σε διαρκή εγρήγορση και λαμβάνει άμεσα τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως πανεπιστήμιο, ως επιστήμονες χρέος έχουμε να συνδράμουμε το έργο της. Έγκυρα και τεκμηριωμένα, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στοχευμένα» κατέληξε ο κύριος Παπαϊωάννου.

Για την αποτίμηση του ιού στα αστικά απόβλητα, η μεθοδολογία που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ βασίζεται στον εξορθολογισμό των μετρήσεων συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, βασισμένο σε 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί και να παραποιήσουν τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως, στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86128 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*