Φωτιά Σάμος τώρα: Πυρκαγιά κοντά στο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2020, σε δασική έκταση σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, χωρίς ωστόσο να απειλεί τον προσφυγικό καταυλισμό.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η πυρκαγιά πιθανότατα οφείλεται σε εμπρησμό. Από την Αστυνομία προσήχθησαν έξι νεαροί αλλοδαποί, που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ και εξετάζονται για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε λόφο κοντά στο ΚΥΤ και καίει πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση. Ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν φυσάει στην περιοχή, γεγονός που διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και δεν απειλείται το ΚΥΤ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.

Δήμαρχος Αν.Σάμου: «Δεν φαίνεται να απειλείται ο καταυλισμός»

Στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, βρίσκεται ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος, η πυρκαγιά ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ, στην Βορειοανατολική του πλευρά, έξω από την περίμετρο και μέχρι στιγμής, με βάση και την κατεύθυνση του ανέμου, δεν φαίνεται να απειλείται ο καταυλισμός. Ο κ. Στάντζος ανέφερε πως η φωτιά έχει ένταση και βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, χωρίς δασικό δρόμο από τον οποίο θα μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την κατάσβεση της δυσκολεύουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτήν την ώρα.

Καίει ξερά χόρτα

Λίγες μέρες μετά τη φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, ξέσπασε άλλη μία το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2020, στη Σάμο, εξωτερικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Σημειώνεται, ότι το ΚΥΤ βρίσκεται μόλις 400 μέτρα περίπου από το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα, ενώ η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης είναι καθησυχαστική. Στο σημείο επιχειρούν έξι οχήματα και 12 πυροσβέστες.

Κρούσματα στο ΚΥΤ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, σήμανε στο ΚΥΤ Σάμου καθώς εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα να τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό για δύο εβδομάδες.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών τους με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ, το οποίο με απόφαση του ΕΟΔΥ τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται από σήμερα το πρωί, έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχοντας αποκλείσει την είσοδο του κέντρου.

«Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μην γίνει διασπορά» αναφέρει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής .

Αναλυτικά σε μήνυμά του στο Facebook :

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με προσοχή και ευθύνη.
Είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετοιμότητα για να μην γίνει διασπορά.
Οι πολίτες του νησιού μας πρέπει να συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται.
Μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε ασφαλείς!»

Ο δήμαρχος του νησιού Γεώργιος Στάντζος ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά σε μήνυμά του στο Facebook αναφέρει:

«Αιτούμαστε από τη Πολιτεία την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ως Δήμος κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με όλες τις Αρχές.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ».

Μόρια φωτιά: To βίντεο που «έκαψε» τους δράστες – Έξι συλλήψεις για τον εμπρησμό

Πέντε νεαρά άτομα Αφγανικής καταγωγής συνελήφθησαν για τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, ανακοίνωσε από τη Λέσβο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Οι εμπρηστές της Μόριας συνελήφθησαν» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναζητείται ακόμη ένα άτομο. «Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Για να συμπληρώσει: «Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ένα είναι βέβαιο. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

«Αν δεν μπουν με τη συζήτηση, θα αναλάβει η Αστυνομία»

Νωρίτερα, για τη σημασία μεταφοράς των προσφύγων από τους δρόμους της Λέσβου στη νέα δομή φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, μίλησε στο MEGA ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως είπε, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής εμποδίζεται από κάποιες ομάδες, «οι οποίοι διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο». Μέχρι στιγμής, στη δομή έχουν εγκατασταθεί 800 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος είναι μεγάλος, χωράνε και οι 12.000, μιας και «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από τη Μόρια».

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις»

Σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζονται οι συζητήσεις των Αρχών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου να δεχθούν να μεταφερθούν στη νέα δομή.

«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε. (διαβάστε αναλυτικά)

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ