Καρά Τεπέ Λέσβος: Βρέθηκαν 7 κρούσματα – Ούτε ένα Ελληνικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ κι ένα χρόνο [pic]

Μοιραστείτε το:

Επτά θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στο νέο καταυλισμό στο παλιό σκοπευτήριο του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Δύο εξ αυτών ανήκουν στα 35 θετικά κρούσματα, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Μόρια, το βράδυ της Πέμπτης. Κομβική είναι πάντως η σημερινή μέρα, καθώς θα φανεί πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων στη νέα δομή, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στους δρόμους του νησιού. Να σημειωθεί, ότι ομάδα ατόμων, κυρίως από το Αφγανιστάν, απειλούν αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες να μην πάνε στη δομή για να πιέσουν περισσότερο τις καταστάσεις.

Άρχισε η εγκατάσταση προσφύγων στο νέο καταυλισμό

Από το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας. Οι πρώτοι 40 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό εντοπίσθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα. Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τέστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά. Και τα οποία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Οι εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου βρίσκονται σε εξέλιξη. Έως το βράδυ αναμένεται να έχουν στηθεί σκηνές για 2.500 ανθρώπους και εκτιμάται ότι για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών (περίπου 12.700 άνθρωποι)  οι σκηνές θα έχουν στηθεί περίπου σε μία εβδομάδα.

Θετικό στον κορονοϊό βρέφος 20 ημερών

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης καθώς ένα βρέφος μόλις 20 ημερών εντοπίστηκε θετικό στον κορονοϊό. Το βρέφος Αφγανικής καταγωγής μαζί με την μητέρα του μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Το ίδιο και η μητέρα του η οποία παρουσίασε και αυτή παρόμοια συμπτώματα.

Η μητέρα και το μωρό βρισκόταν στο δρόμο από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην Μόρια με αποτέλεσμα όλα να καταστραφούν.  Σύμφωνα με τους γιατρούς το μωρό είχε υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα. Το βρέφος λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την πιθανότητα να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μυτιλήνης, προγραμματίζεται να μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Ας σημειωθεί ότι η γυναίκα και το άρρωστο παιδί δεν περιλαμβάνονται ούτε στους 35 διαπιστωμένους ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες ούτε σε αυτούς που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Στο σύνολο τους μετά τη φωτιά δεν έχουν εντοπισθεί και ζουν μεταξύ όλων των φυγάδων που βρίσκονται εδώ και μέρες στο δρόμο.

35 θετικοί στον κορονοϊό πρόσφυγες και μετανάστες

Σε 35 ανέρχονται τα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού από τον καταυλισμό των προσφύγων και των άλλων αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο 2.000 δειγμάτων που ελήφθησαν από διαμένοντες στον καταυλισμό από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Επίσης ελέγχθηκαν και 100 εργαζόμενοι στον καταυλισμό που βρέθηκαν στο σύνολο τους αρνητικοί. Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Μετά την φωτιά στον καταυλισμό και την καταστροφή της Μόριας και οι 35 δεν έχουν εντοπιστεί από τις υγειονομικές αρχές αλλά ούτε και ιχνηλάτηση μπορεί να γίνει στις στενές τους επαφές. Γεγονός που προκαλεί αναστάτωση καθώς περισσότεροι απο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στο δρόμο κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη.

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα

Αναίτια επίθεση αστυνομικών το πρωί του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2020, στον Καρά Τεπέ. Δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιήσουν νέα ειρηνική διαμαρτυρία. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Εφημερίδας των Συντακτών στη Μυτιλήνη, Κώστας Ζαφειρόπουλος, η κίνηση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε χάος. Μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια από τα χημικά έτρεχαν για να προφυλαχθούν ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή έγινε ασφυκτική. Μάλιστα υπήρξε τραυματισμός διαδηλωτή και χρειάστηκε η μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του νησιού.

Καταγγέλλουν απρόκλητη βία από τα ΜΑΤ και την Παρασκευή

Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιήθηκε απρόκλητη βία από τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην χθεσινή κινητοποίηση αλληλεγγύης. Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ και την κατασταλτική επιχείρηση ενάντια στη χθεσινή διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, που διοργάνωσαν συλλογικότητες στην Επάνω Σκάλα. Απρόκλητα και με μεγάλη βιαιότητα τα ΜΑΤ χτύπησαν με ξύλο και χημικά, διέλυσαν μια ειρηνική πορεία και κυνήγησαν τους διαδηλωτές από του ‘’Καλαμάρη’’ μέχρι το άγαλμα της Μικρασιάτισας μάνας, ενώ έγιναν προσαγωγές αγωνιστών. Τις δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπικουρούσαν οι γνωστές προβοκατόρικες, παρακρατικές, ομάδες, που δρουν στο νησί. Κεντρικά αιτήματα της διαδήλωσης ήταν “Οχι άλλες Μόριες”, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ανοιχτό ή κλειστό.

Πορεία διαμαρτυρίας τώρα στην Λέσβο

Gepostet von Flash.gr Life am Freitag, 11. September 2020

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο βιαιότητας και καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ρατσιστική και αντιπροσφυγική της πολιτική, καταφεύγει στην γνώριμή της λύση. Της αποστολής ορδών ΜΑΤατζήδων στο νησί μας, για να περιφρουρήσουν την κατασκευή του νέου στρατοπέδου, που σχεδιάζουν να διαδεχθεί τη Μόρια. Έτσι στέλνουν:
– ΜΑΤ αντί για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας
– ΜΑΤ αντί για εκπαιδευτικούς για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα
– ΜΑΤ και καταστολή αντί για διαδικασίες άμεσου απεγκλωβισμού των προσφύγων από το νησί μας.

Ως Τ.Ε. Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζουμε την επίθεση που δέχθηκε η χθεσινή πορεία δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό και τη βία- ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.
Για να κλείσουν μια για πάντα όλα τα στρατόπεδα – κολαστήρια προσφύγων και μεταναστών και να μη φτιαχτούν νέα.
Απαιτούμε άμεσα να φύγουν τα ΜΑΤ και όλες οι δυνάμεις καταστολής από το νησί.
Με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών απαντάμε για έναν κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ