Αστυνομική βία: Έρευνα για βίντεο που δείχνει αστυνομικό να χτυπά άνδρα με γύψο στο πόδι [vid]

Μοιραστείτε το:

Τη διενέργεια έρευνας διέταξε η ΓΑΔΑ την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, για το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, και στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να χτυπά έναν άνδρα που βρίσκεται στο δάπεδο και το πόδι του είναι σε γύψο. Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, το συμβάν σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, στις 17.50 το απόγευμα.

Στην έρευνα έχει ζητηθεί να γίνει γνωστό ποιος είναι ο αστυνομικός και έπειτα να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά που επέδειξε. Στο βίντεο, ο άνθρωπος που βρίσκεται σκυμμένος στο έδαφος, έχοντας γύψο στο πόδι και πατερίτσες, φαίνεται να δέχεται κλωτσιά από αστυνομικό. Στο σχόλιο του ανθρώπου ότι έχει σπασμένο πόδι, το οποίο έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ο αστυνομικός «αγανακτεί» γιατί ο τραυματίας δεν κινείται γρήγορα.

Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου

Να σημειωθεί ότι με φόντο τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κρατά στα συρτάρια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εδώ και σχεδόν 5 μήνες το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία, χωρίς να το δίνει στη δημοσιότητα. Μάλιστα παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί δια της κοινοβουλευτικής οδού προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το εν λόγω πόρισμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου όπως αποκλήθηκε η 3μελής επιτροπή υπό την προεδρία του συνταγματολόγου και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συσταθεί στις 26 Νοεμβρίου 2019 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρξει «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της αστυνομίας. Την επιτροπή αυτή αποτελούσαν –εκτός του κ. Αλιβιζάτου- η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Χρήστου και ο Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής και εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ουσιαστικά, η επιτροπή είχε συσταθεί για να ερευνήσει τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας που καταγγέλλονταν τότε στο Συνήγορο του Πολίτη και είχαν αρχίσει να πληθαίνουν επικίνδυνα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ