Μόρια Ασυνόδευτα ανήλικα: Σε δέκα χώρες της ΕΕ 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Μοιραστείτε το:

Δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποδεχθούν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Οι επαφές μας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στο να συμμετάσχουν 10 χώρες μέλη στη μεταφορά» αυτών των 400 ανηλίκων, δήλωσε ο Ζεεχόφερ από το Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν καθεμιά από 100 έως 150 απ’ αυτά τα παιδιά.

406 παιδιά μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν πάνω από 400 ασυνόδευτα παιδιά, που διέμεναν στη Μόρια. Ύστερα από χρηματοδότηση της Κομισιόν μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με συντονισμένες προσπάθειες μετέφεραν 406 ασυνόδευτα ανήλικα από τη Λέσβο.

Σε πρώτη φάση οι ανήλικοι απομακρύνθηκαν από το χώρο της πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, τροφή και περίθαλψη. Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση για να αποχωρήσουν με τρεις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, από το βράδυ της Τετάρτης ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, από το νησί της Λέσβου.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη από την ελληνική κυβέρνηση για τα ασυνόδευτα ανήλικα, έκανε την εξής ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

«Καλωσορίζω την κριτική για τη δουλειά που γίνεται με τα ασυνόδευτα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που η χώρα μας έχει περάσει πλέον στη φάση που ακριβώς επειδή παράγουμε αποτελέσματα, οι πολίτες μπορούν να τα κρίνουν. Γιατί τι να πεις όταν: Υπήρχαν περιπτώσεις που ευρωπαϊκές χώρες ζητούσαν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο, αλλά κανείς δεν ικανοποιούσε το αίτημά τους; Υπήρχαν εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια ασυνόδευτα στα ΚΥΤ και κανείς δε διανοήθηκε να τα πάρει μια και καλή απο εκεί; Εφαρμόζαμε επί τόσα πολλά χρόνια τώρα τη λεγόμενη “προστατευτική φύλαξη” των ασυνόδευτων ανηλίκων και κανείς, ποτέ, δεν εκπόνησε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να την τερματίσει;

Ναι, απίστευτα και όμως αληθινά και αναφέρω μόνο κάποια από αυτά. Μια ματιά στα στοιχεία αρκεί. Καλοδεχούμενη λοιπόν η κριτική από τους πολίτες, για το τι θα μπορούσε να γίνει γρηγορότερα, καλύτερα, αποτελεσματικότερα. Αρκετά με τη θλίψη και την οργή των προηγουμένων ετών. Πλέον μπορούμε να κρίνουμε αποτελέσματα και όχι απλώς να πνιγόμαστε από τα συναισθήματα μας για όσα ΔΕΝ έγιναν».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ