Απαλλαγή από θρησκευτικά: «Το υπ. Παιδείας αγνοεί την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», καταγγέλλει ο Φίλης

Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν οι γονείς τη δήλωση απαλλαγής των παιδιών τους από το μάθημα των θρησκευτικών. Ύστερα λοιπόν από εξώδικο που απέστειλε η Ένωση Αθέων, το Υπουργείο έδωσε παράταση έως και την 21η Σεπτεμβρίου για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τη σύντμηση της σχετικής προθεσμίας που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το tweet του δικηγόρου, Βασίλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε νομικά μαθητή  για την απαλλαγή των θρησκευτικών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης.

Σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψε εγκύκλιο που αναφέρει ότι ειδικά και αποκλειστικά για το σχολικό έτος 2020-21, η υπεύθυνη δήλωση για χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να υποβληθεί έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Κατά τα άλλα σημειώνεται ότι ισχύει η εγκύκλιος  Φ1/104795/ΓΔ4/10-8-2020 εγκύκλιος.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα και με το με αρ. 37/23-7- 2020 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του/της ίδιου/ας του/της μαθητή/τριας (αν είναι ενήλικος/η) ή και των δύο γονέων του/της (αν είναι ανήλικος/η), στην οποία θα αναφέρεται το εξής : «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών» (βλ. Ολ.ΣτΕ 1749/2019 και 1750/2019). Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του/της ασκούντος/ούσης τη γονική μέριμνα. Η προσυπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης από τον/τη διδάσκοντα/ουσα είναι απαραίτητη, ώστε να ενημερώνεται για τους/τις μαθητές/τριες που θα έχει στην τάξη του/της στις ώρες του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Από την πλευρά της η Ένωση Αθέων διαμηνύει ότι θα παρακολουθήσει κατά πόσο το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής και επιφυλάσσεται να κινήσει κάθε νόμιμο μέσο στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών της.

Ν. Φίλης: Το Υπ. Παιδείας αγνοεί την απόφαση της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

«Ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της ξενοφοβίας και της θρησκοληψίας κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τρεις νέες εξοργιστικές εγκυκλίους της» αναφέρει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Όπως σημειώνει, «με την πρώτη, το υπουργείο γράφει στα παλιότερα του παπούτσια, την πρόσφατη απόφαση (32/2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σύμφωνα με την οποία αρκεί η επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης» για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Ακόμα και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές, δηλαδή, μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα, διότι αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους. Παρόλα, αυτά, το υπουργείο, αντί να συμμορφωθεί, επιμένει στους λόγους «θρησκευτικής συνείδησης» για τη χορήγηση απαλλαγής (για τη σχολική χρονιά 2020-2021) και ακυρώνει παράνομα και αυταρχικά την απόφαση της Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που συντάσσεται με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), εκτός αν η κυβέρνηση, σκοπεύει να πορευθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν, με αγνόηση των ανεξάρτητων Αρχών, του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Ο Ν. Φίλης τονίζει ότι «με τις άλλες δύο εγκυκλίους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων (9.9.20) το υπουργείο υποχρεώνει τα προσφυγόπουλα που πρόκειται να φοιτήσουν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κόβιντ για να παρακολουθήσουν το μάθημα! Η κατηγοριοποίηση των μαθητών στο ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο και φυσικά δημιουργεί και ενισχύει αρνητικές αντιλήψεις και ανακλαστικά σε μέρος του κοινού. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα σε διαφόρους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως στη Χαλκίδα, να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική ζωή και, αναρμοδίως, να προσπαθούν να επιβάλλουν στους διευθυντές των σχολείων να μην  εγγράψουν στα σχολεία της πόλης τα προσφυγόπουλα από τη Ριτσώνα. Αμφισβητούμε, ότι οι ειδικοί ή ο ΕΟΔΥ συμβούλευσαν να εφαρμοστεί αυτό το επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο. Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές, που σπέρνουν το σπόρο του φασισμού, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στο κολαστήριο της Μόριας.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης να αντισταθεί στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ζητάμε από τον Συνήγορο του Παιδιού, την Ε.Ε., τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση» καταλήγει ο Ν. Φίλης.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84465 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*