«Λεφτά υπάρχουν» Ακούγεται πρώτη φορά, σαν σήμερα, το 2009, στην Κοζάνη

Μοιραστείτε το:

Βρισκόμαστε στο 2009, μήνα Σεπτέμβριο και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό τέμπο. Στις 10 Οκτωβρίου θα κριθεί ποιο κόμμα θα κυβερνήσει.

Στις προεκλογικές περιόδους είναι γεγονός ότι εκστομίζονται τα πιο «εύηχα», για τα αυτιά των ψηφοφόρων, συνθήματα. Κάποια από αυτά μένουν στην ιστορία. Όχι για την ευρηματικότητά τους αλλά για την ειρωνεία του πράγματος…

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου λοιπόν του 2009, διατυπώνεται μια από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές φράσεις της μεταπολίτευσης που στη συνέχεια η ιστορία την διαψεύδει με τον πιο σκληρό τρόπο.

Γι΄ αυτό και η ατάκα γίνεται συνώνυμη της πολιτικοοικονομικής περιπέτειας στην οποία βυθίστηκε η Ελλάδα για μια δεκαετία και πλέον. Με δύο μόνο λέξεις, ο Γιώργος Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και προ των πυλών της εξουσίας μαζεύει το προεκλογικό χαρτί. Στην προεκλογική του ομιλία, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης,  και προς το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον ενθουσιωδών ψηφοφόρων λέει σε μία πρόταση το περιβόητο: «Λεφτά υπάρχουν».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι λεφτά δεν υπήρχαν, ούτε έτσι όπως ο ίδιος ο Παπανδρέου το εννοούσε. Εξ ου κι ο Κώστας Καραμανλής ήταν έτοιμος να στρίψει δια του αρραβώνος από τον κυβερνητικό θώκο. Παρ΄ όλα αυτά, λίγες ημέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση σχετική με τα οικονομικά που του θέτει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου εκ μέρους της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», επαναλαμβάνει: «Λεφτά υπάρχουν».

Έτσι από το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893 και το «Τελικώς επτωχεύσαμεν» του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1932, φθάσαμε στο «Λεφτά υπάρχουν αλλά που πηγαίνουν τα λεφτά;» του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, στη ΔΕΘ.

Θυμίζουμε ότι οι 12 μήνες που είχαν προηγηθεί, είχαν σημαδευτεί από  ιδιαίτερης έντασης γεγονότα στο χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η συμπεριφορά και τις απόψεις υπουργών περί ηθικής και νομιμότητας, η υπόθεση της SIEMENS, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεζε ήδη την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα και σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος (το οποίο δεν ήταν 6% όπως το παρουσίαζε η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά 15,4%), ενώ μερικούς μήνες πριν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής για πιθανή ανάγκη προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Με αυτή λοιπόν την ιστορική προεκλογική ατάκα: «Λεφτά υπάρχουν», το ΠΑΣΟΚ κόβει πρώτο το εκλογικό νήμα και αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας. Προκειμένου λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Απριλίου του 2010,  ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός πλέον, να ανακοινώνει με φόντο το γραφικό λιμάνι του Καστελόριζου, την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Κάποια στιγμή υπήρξε μία μήνυση πολιτών για ηθική βλάβη, προς τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ακριβώς γι΄ αυτόν τον παραπλανητικό όπως αποδείχτηκε ισχυρισμό. Απάντησε στη μήνυση λέγοντας: «Ήταν μία προπαγάνδα απέναντι στις πραγματικές αλλαγές που πρότεινα και ήταν μία κομμένη φράση…. Την χρησιμοποίησαν πολλά μέσα, και ιδιαίτερα η αντιπολίτευση, χωρίς να ολοκληρώσουν τη φράση μου. Εγώ είπα λεφτά υπάρχουν αν κόψουμε τις σπατάλες, λεφτά υπάρχουν για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, λεφτά υπάρχουν αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, λεφτά υπάρχουν για να φτιάξουμε ένα σωστό κράτος».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ