Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Κηρύχθηκαν 5 περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Μοιραστείτε το:

Πέντε περιοχές της Ανατολικής Αττικής κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας δημοτικές ενότητες της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει για έξι μήνες.

Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες:

  • Αναβύσσου
  • Παλαιάς Φώκαιας
  • Σαρωνίδος
  • Καλυβίων-Θορικού του Δήμου Σαρωνικού
  • Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αρτέμιδα Αττικής σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ όπως τόνισε εκπρόσωπος της δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα ενώ αποσοβήθηκε οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Καμμένα σπίτια και σοβαρές ζημιές στην Ανάβυσσο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε από τα Καλύβια και έφτασε στην Ανάβυσσο στο δήμο Σαρωνικού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες, ωστόσο οι δυνάμεις της υπηρεσίας παραμένουν σε επιφυλακή καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για αναζωπύρωση. Αυτή τη στιγμή στο σημείο παραμένουν 185 πυροσβέστες, 48 οχήματα και 10 πεζοπόρα.

Σημειώνεται πως με το πρώτο φως της ημέρας ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ξεκίνησε τον έλεγχο, καθώς ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης είναι πλέον ορατός. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Σε εφαρμογή παραμένει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου και στις οδούς Λαυρίου, Αγίας Ειρήνης.

Κάηκαν σπίτια

Την ίδια ώρα πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν σταδιακά από μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ο δήμαρχος Σαρωνικού κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι φιλοξενήθηκαν το βράδυ σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η φωτιά άφησε πίσω της καμένα σπίτια, καθώς κάποια κάηκαν ολοσχερώς και κάποια άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το έργο της πυροσβεστικής ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ μέχρι αργά το βράδυ η ορατότητα στην περιοχή ήταν περιορισμένη. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ξεκινά από την Φέριζα, όπου ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και φτάνει έως την Ανάβυσσο. «Δεν έχουμε ακριβή αριθμό που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα. Έχουν καταστραφεί και ποιμνιοστάσια, ευτυχώς είχαν προλάβει να πάρουν τα ζώα τους οι άνθρωποι» πρόσθεσε.

Η έκταση που κάηκε ήταν αγροτολιβαδική, ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους ήταν ο πυκνός καπνός από τη φωτιά. «Υπήρχε ένας πανικός χθες εδώ, γιατί υπήρχε μια κόλαση εδώ πέρα. Ή ήταν έντονος ο άνεμος που έπνεε χθες» συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου, τονίζοντας ότι αναζωπυρώσεις στην περιοχή υπάρχουν ακόμα.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ένας από τους κατοίκους της περιοχής, του οποίου το σπίτι κάηκε τα ξημερώματα, από τις αναζωπυρώσεις. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάηκε το σπίτι» σημείωσε.


Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μέσω του 112, με δύο μηνύματα στα κινητά, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους οικισμών της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έτσι, την Τετάρτη εκκενώθηκαν οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα δύο μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ