Ευρωμεσογειακή διάσκεψη: LIVE οι δηλώσεις Μητσοτάκη [vid]

Μοιραστείτε το:

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου των ηγετών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κορσική, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED7). «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη», είπαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπλήρωσαν.

Συμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού mε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Άμεση και κατηγορηματική διάψευση της Αθήνας στα περί «ανταλλαγής απόψεων» που διακινεί η Άγκυρα, στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, Ελληνικές διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως υπήρξε μόνο υποβολή σχολίων στις προτάσεις του γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τον αποκαλούμενο «μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων» και κανένας διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνουν, ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Διαβάστε: Μήνυμα Μητσοτάκη – Μακρόν στην Άγκυρα: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν συζητήσεις, αλλιώς κυρώσεις»

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν, οι αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της. Σημειώνεται πως από την Αθήνα αφηνόταν ήδη να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι σημερινό ραντεβού δεν αποτελούσε «τεχνικό διάλογο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και επισημαινόταν ότι «η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της», δίχως να γίνεται πουθενά λόγος για συνάντηση ανάμεσα στους δύο αντιπροσώπους.

Τι υποστηρίζει η Άγκυρα

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πως Τούρκοι και Έλληνες αντάλλαξαν απόψεις και θα υπάρξει νέα επικοινωνία τις επόμενες ημέρες. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημειώνει ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση όπου συζητήθηκαν μέτρα για τη δημιουργία «μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλώντας την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε. Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι “παρενόχλησε” το ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την “τουρκική” (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν». Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ