Χουλουσί Ακάρ: Αποφασισμένη η Τουρκία, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα

Μοιραστείτε το:

Το τουρκικό  υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Χουλουσί Ακάρ στην τηλεφωνική συνομιλία αντάλλαξε απόψεις με την Γερμανίδα ομόλογο του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης σε διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων με διάλογο.

Τέλος ο Ακάρ τόνισε ότι οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να συμπεριφέρονται με κοινή λογική και σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας επίσης εξέφρασε ότι η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη, δεν θα επιτρέψει τα τετελεσμένα επίσης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε στην κα. Καρενμπάουερ ότι:

  • Δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί το αδιέξοδο
  • Είναι υπέρ της λύσης των ζητημάτων μέσω του διαλόγου
  • Οι άλλες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μία προσέγγιση, που να βασίζεται στην κοινή λογική και το πνεύμα συμμαχίας
  • Η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη
  • Δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο
  • Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Μητσοτάκης Τουρκία: Δεν νοείται πραγματικός διάλογος υπό το καθεστώς απειλών

Αυστηρό μήνυμα Mητοτάκη στην Άγκυρα

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Τι έγινε στη συνάντηση στο Βερολίνο

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν. «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

«Τι είπα στον Ερντογάν»

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρεται και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. «Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας» επισημαίνει στο άρθρο του.

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» προσθέτει.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ