Μόρια: Νέα φωτιά στον καταυλισμό [vids]

Μοιραστείτε το:

Νέες δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020 νέα μικρής έκτασης πυρκαγιά σε σκηνές προσφύγων που δεν είχαν καταστραφεί, προκαλώντας πανικό στους ανθρώπους που βρίσκονται στον καταυλισμό, λίγες ώρες μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα της Τρίτης. Tο OPEN μετέδωσε εικόνες από σκηνές να καίγονται και οικογένειες να τρέχουν με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.

Στο σημείο βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από την περίφραξη του κανονικού καταυλισμού. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους ώστε να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες. Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς. Στην κατάσβεση επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή και ανδρών της ΕΛΑΣ για τον φόβο νέων επεισοδίων.

Η Λέσβος έχει τεθεί με απόφαση Χαρδαλιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο από τους κ.κ. Μηταράκη, Θεοδωρικάκο και Αρκουμανέα που το επισκέφθηκαν επιχειρούν να βρουν λύση για τους άστεγους πρόσφυγες αλλά και την διασφάλιση της τάξης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει». Διεμήνυσε ότι φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών δεν θα γίνουν ανεκτά ενώ ενημέρωσε ότι οι άστεγοι θα φιλοξενηθούν σε πλοία και σκηνές.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα με αφορμή όσα έγιναν στη Μόρια. «Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας. Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. (Διαβάστε αναλυτικά).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει σε μήνυμά του για την καταστροφή στη Μόρια, ότι ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται «ιστορικά λίγος» για να διαχειριστεί το προσφυγικό. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων μέσω social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να γίνει η Ελλάδα πρώτη είδηση στα διεθνή δίκτυα, με φιέστες και συνεντεύξεις. Τελικά σήμερα τα κατάφερε, αλλά από την ανάποδη. Η εικόνα του φλεγόμενου καταυλισμού διασύρει την πατρίδα μας και πληγώνει την περηφάνια όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο». (Διαβάστε αναλυτικά).

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ