Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου (07/09/2020): Με το καλό να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά!

Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 07/09/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!


Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Τελικά μετά την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, τα σχολεία δεν άνοιξαν σήμερα, όπως είχε προαναγγελθεί 2 μήνες πριν, αλλά θα ανοίξουν  την άλλη Δευτέρα 14 του μηνός.

Αντί δηλαδή τα σχολεία να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα ,  για να καλυφθεί κάποιο μέρος της περυσινής χαμένης ύλης,  τελικά θα ανοίξουν και 3 μέρες αργότερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία, που ήταν εδώ και 10ετίες, η 11η Σεπτεμβρίου.

Η αντιπολίτευση πίσω από την βδομαδιάτικη αναβολή, διέκρινε  έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας των σχολείων, ενώ οι φορείς της εκπαίδευσης τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «σημασία δεν έχει  πότε θα ανοίξουν, αλλά το πως θα ανοίξουν», υπονοώντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ειδικοί , λοιμωξιολόγοι και παιδαγωγοί, σε όλη την Ευρώπη  συμφωνούν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε σχολικές χρονιές, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η μακρόχρονη απουσία των μαθητών από το φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο, πέρα από τις εκπαιδευτικές συνέπειες, μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

Και μη ξεχνάμε ότι η λειτουργία του σχολείου είναι καθοριστική και για τους εργαζόμενους γονείς, που έτσι έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις δουλείες και να κάνουν τον προγραμματισμό τους..

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ  με το καλό Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, έστω και στις 14, δε λέει τίποτε για λίγες μέρες γρηγορότερα ή αργότερα.

Και σχολική χρονιά σημαίνει μάθημα στην τάξη, σημαίνει κουβέντα με το δάσκαλο και τον καθηγητή, σημαίνει επικοινωνία, σημαίνει διάλειμμα και παιχνίδι στην αυλή. Όλα αυτά συναποτελούν τη σχολική λειτουργία και η οποία  δεν μπορεί  να υποκατασταθεί από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, όσο σημαντικό εργαλείο και εάν είναι το διαδίκτυο.

Ανοίγουν λοιπόν τα σχολεία και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να  εξασφαλίσει πρωτίστως στους μαθητές , αλλά και στους εκπαιδευτικούς,  τη μέγιστη δυνατή προστασία και ασφάλεια , σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών, γιατί με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε.

Είχε άλλωστε όλο το καλοκαίρι μπροστά της για να προετοιμαστεί  και δεν θα δικαιολογηθεί η παραμικρή έλλειψη ή αστοχία.

Το Υπουργείο βέβαια ισχυρίζεται ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ καθορίζοντας παράλληλα μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλλείματα, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων κλπ:

Κατατέθηκαν βέβαια και  άλλες προτάσεις όπως:

  1. Η αραίωση των τμημάτων. Να γίνουν δηλ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ τα ΤΜΗΜΑΤΑ στις τάξεις
  2. Η πρόσληψη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ κλπ

Θα ήθελα με την πολύχρονη εμπειρία μου στο χώρο της δημόσιας εκ/σης,  να επισημάνω τα εξής:

1.Περισσότερα τμήματα, σημαίνουν περισσότερες αίθουσες, που δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Εκτός κι αν αποδεχθούμε να λειτουργήσουν τα σχολεία ΠΡΩΙ- ΑΠΟΓΕΥΜΑ, κάτι που θεωρώ ότι θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική και οικονομική αναστάτωση..

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ για το νομό και την Πρέβεζα, που γνωρίζω καλύτερα , μπορώ να πω ότι είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των  αιθουσών που περισσεύουν και θα πρόσθετα ότι  σε επίπεδο Β/θμιας Εκ/σης, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα τα τμήματα..

Σε κάθε περίπτωση αν σε κάποιες σχολικές μονάδες υπάρχει η δυνατότητα, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα.

2.Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ , οφείλει ούτως ή άλλως  να διορίσει και άλλους ε/κούς  ( οι οποίοι χρειάζονται, όχι μόνο λόγω της πανδημίας), ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία, ακόμη και αυτά που θα προκύψουν από εκ/κους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες…

  1. Να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τη μεταφορά των μαθητών , ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και των ΤΑΞΙ και να μη στοιβάζονται οι μαθητές στα μεταφορικά μέσα..

ΑΥΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει οι Δ/ντες των σχολικών μονάδων να ελέγχουν καθημερινά τα δρομολόγια.

  1. Οι ΔΗΜΟΙ οφείλουν να εφοδιάσουν έγκαιρα τα σχολεία, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, με όλα τα απαραίτητα υλικά ατομικής προστασίας και καθαριότητας (ΜΑΣΚΕΣ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ κλπ ) και να μεριμνήσουν για την σχολαστική καθαριότητα των σχολείων.
  2. Τέλος οι γονείς, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν, δίνοντας καθημερινά μαζί με τις ευχές τους και όλες τις απαραίτητες συμβουλές στα παιδιά , για την σωστή χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την ατομική τους προστασία…

Αν όλοι συνειδητοποιήσουμε και αποδεχθούμε ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και προσέξουμε,  ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και η νέα ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με την συμβολή όλων μας θα εξελιχθεί ΟΜΑΛΑ..

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*