Nord Stream 2: Η δηλητηρίαση Ναβάλνι βάζει σε δεύτερες σκέψεις Μέρκελ και Μακρόν

Μοιραστείτε το:

Μετά τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με τοξίνη, η γερμανίδα καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η χώρα από την στήριξη του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Βερολίνο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία. «Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μαας, ο οποίος κάλεσε την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2.

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στην διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι. Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2. Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δηλητηριάστηκε στην Ρωσία κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στην Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitchok, που παρασκευάσθηκε κατά την σοβιετική εποχή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Γαλλία

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας επανέλαβε τις επιφυλάξεις που εκφράζει η χώρα του για το πρόγραμμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο συναντά ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στη Γερμανία, με αφορμή και τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Είχαμε συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε γαλλογερμανικό επίπεδο για τον Nord Stream, αναφέραμε πολλές φορές τις επιφυλάξεις μας, ανεξαρτήτως από το θέμα του κ. Ναβάλνι, το οποίο δεν υπήρχε ακόμη την εποχή εκείνη», είπε ο Κλεμάν Μπον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο. «Δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για τον Nord Stream 2», συνέχισε, «αλλά οι επιφυλάξεις που έχουμε (…) για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία υπάρχουν, είναι γνωστές», πρόσθεσε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ