Μάνδρα πλημμύρες: Αναβολή στη δίκη

Μοιραστείτε το:

Αναβλήθηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, για τον Οκτώβριο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη άρχισε πριν από 8 μήνες και βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης του 3ου μάρτυρα. Η απόφαση για αναβολή για τις 19 Οκτωβρίου ελήφθη λόγω της εγκυμοσύνης μιας εκ των συνέδρων, η οποία δεν μπορούσε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Η 19η Οκτωβρίου ήταν η συντομότερη δικάσιμος που μπορούσε να δώσει το δικαστήριο ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος ενώ εκτιμάται ότι στη νέα σύνθεση θα κληρωθεί και αναπληρωματικό μέλος μιας και η διαδικασία προβλέπεται πολύμηνη. Η δίκη άρχισε με 21 κατηγορούμενους στο εδώλιο, αλλά λόγω της μικρής δικαστικής αίθουσας έπρεπε να αναζητηθεί μια νέα μεγαλύτερη αίθουσα για να καλύπτει τις ανάγκες της διαδικασίας. Στη συνέχεια, ο κορονοϊός πήγε πίσω τη δική, η οποία άρχισε εκ νέου το καλοκαίρι.

Συγγενείς των θυμάτων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες, Ιανουάριος 2020

Ο Ευθύμιος Λέκκας ενοχοποίησε την αυθαίρετη δόμηση και την καταιγίδα του αιώνα

Την επιστημονική του εκτίμηση για τα αίτια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, στις 15 Νοέμβριου 2017, κατέθεσε στη δίκη, στις 23 Ιουνίου 2020, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Αττικής, τη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή και όχι μόνο. Η τεράστια ένταση της βροχής, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δόμηση των τελευταίων δεκαετιών, συνετέλεσαν στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς. Ανάλογο φαινόμενο, όπως είπε, είχε να παρατηρηθεί στη Μάνδρα τουλάχιστον εδώ και 150 χρόνια.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, «ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια». (διαβάστε εδώ)

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ