Κορονοϊός πρόσφυγες: Στο έλεος της αδιαφορίας [vid]

Μοιραστείτε το:

Κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού δε φαίνεται να υπάρχει για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στα σχολεία και στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού σε κέντρα προσφύγων θεωρούνται αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΕΟΔΥ θεωρεί τις κλειστές δομές εν δυνάμει εστίες κορονοϊού. Στη Μόρια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 17 άτομα στο ΚΥΤ έχουν βρεθεί θετικά στον κορoνοϊό, ενώ το προηγούμενο 24ωρο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε καραντίνα τις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν συναγερμός είχε σημάνει και για τη δομή στη Ριτσώνα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι λάθος να τεθούν σε καραντίνα ολόκληρες δομές, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε όλους τους κατοίκους. Παρόμοια είναι η ανησυχία και για τα σημεία όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες, όπως η υπηρεσία ασύλου στην Κατεχάκη και εσχάτως η πλατεία Βικτωρίας.

Στην πλατεία Βικτωρίας, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες – μαζί με παιδιά και μωρά – κοιμούνται σε sleeping bag στον χώρο της πλατείας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν καταφέρει να πάρουν το πολυπόθητο άσυλο – και προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που εγκριθεί το άσυλο οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ζουν στις δομές.

Τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες καταλήγουν άστεγοι μαζί με τις οικογένειές τους και κοιμούνται στιβαγμένοι στην πλατεία.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Υπηρεσία Ασύλου. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, έξω από την υπηρεσία στη λεωφόρο Κατεχάκη επικρατούσε το αδιαχώρητο με τους μετανάστες να είναι αδύνατον να κρατούν τις αποστάσεις. Ωστόσο, σχεδόν όλοι είχαν φορέσει μάσκες προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι, έντονος συγχρωτισμός είχε παρατηρηθεί και τις προηγούμενες μέρες, κάτι που εν μέσω κορονοϊού θεωρείται τουλάχιστον επικίνδυνο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ